Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii au aruncat în aer două poduri din Bahmut. Rușii susțin că orașul va cădea în curând

Armata ucraineană s-ar putea pregăti să se retragă din Bahmut. Asta arată un ultim raport publicat de Institul pentru Studiul Războiului. Potrivit analizei, ucrainenii au aruncat în aer două poduri din jurul Bahmutului, iar asta ar putea indica intenția lor de a ceda rușilor orașul minier. Pe de altă parte, Kievul anunță că soldații vor lupta în acea zonă până la capăt, iar președintele Volodimir Zelenski a spus că trupele ucrainene înregistrează succese pe front.

Rușii, pentru care cucerirea Bahmutului a devenit un instrument de propagandă, anunță că orașul va cădea în cel mult câteva zile. După șase luni de lupte, situația este foarte grea, dar sub control, susțin ucrainenii. Ei sunt însă hotărâți să apere Bahmutul cu orice preț.

”Soldații ruși sunt tot mai puțini. Armata rusă încearcă să ne convingă să părăsim orașul, să nu mai apărăm Bahmutul. Astfel, rușii încearcă să cucerească orașul fără a suferi mari pierderi. Oricum, rușii au pierdut atât de mulți oameni încât pentru armata rusă și pentru mercenarii Wagner, catastrofa este inevitabilă,” a declarat un soldat.

Localnicii trăiesc printre ruine

Și președintele Volodimir Zelenski spune că rușii pierd tot mai mulți oameni pe front.

”Mulțumesc soldaților din trupele care apără Bahmutul, care îndeplinesc cu perseverență și curaj misiunile pe care le primesc pe câmpul de luptă. Glorie celor care luptă pentru Ucraina,” a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Cel mai greu le este oamenilor care au rămas să trăiască în Bahmut. Odată, un oraș prosper cu peste 70 de mii de locuitori, Bahmutul a fost transformat în ruine.

”Nu avem ce mânca. Primim ajutoare umanitare doar o dată pe lună. Nu avem curent, apă sau încălzire. Facem focul cu lemne, să ne încălzim măcar puțin. Nu ne primim pensiile, nu avem bani pentru medicamente,” a declarat un localnic.

Situația este complicată pe întregul front din estul Ucrainei. Recent, Kievul a anunțat că civilii din Kupiansk, regiunea Harkov, vor fi evacuați din cauza bombardamentelor rusești. Kupianskul a fost cucerit de ruși la începutul războiului și apoi eliberat în septembrie, dar atacurile nu au încetat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE