Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina anunță deschiderea unui birou al Curții Penale Internaționale la Kiev

Publicat de: Euronews

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunţat vineri că se pregăteşte deschiderea la Kiev a unui birou al Curţii Penale Internaţionale (CPI), în contextul în care autorităţile ucrainene urmăresc să înfiinţeze un tribunal special care să pună sub acuzare liderii ruşi, informează AFP, citat de Agerpres.

CPI investighează posibile crime de război sau crime împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse în Ucraina, dar nu este mandatată să urmărească o agresiune într-un sens mai larg.

Crimele de război comise în Ucraina

"Guvernul ucrainean a aprobat astăzi un memorandum între guvernul ucrainean şi Curtea Penală Internaţională care va permite deschiderea unui birou al procurorului CPI în Ucraina în viitorul apropiat", a spus Andrii Kostin.

Kostin a adăugat în timpul unei conferinţe de presă la Lvov, că acest lucru va "permite procurorului CPI să investigheze mai amănunţit crimele internaţionale comise în Ucraina".

"Cu toate acestea, în prezent nu există un mecanism legal care să permită CPI să îi aducă în faţa justiţiei pentru crima de agresiune pe cei care au planificat şi au lansat acest război brutal şi neprovocat", a adăugat el."Acest lucru ar necesita crearea unei instanţe internaţionale speciale".

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina îşi va "întări în continuare relaţiile cu CPI", adăugând că s-au înregistrat "peste 70.000 de crime de război" ale Rusiei în Ucraina.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE