Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima întrevedere Blinken - Lavrov, de la invazia Rusiei în Ucraina. Discuția celor doi a durat doar 10 minute

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu omologul său rus Serghei Lavrov în cadrul reuniunii G20 care are loc în India, deși o astfel de convorbire nu figura pe agenda oficială. Discuția nu a durat mai mult de 10 minute. Oficialul american i-a spus lui Lavrov că Statele Unite ale Americii vor susține Ucraina atât timp cât este necesar pentru a pune capăt războiului. Blinken a mai transmis că Rusia ar trebui să revină asupra deciziei de a-și suspenda participarea la tratatul privind armele nucleare. Este primul schimb de replici între cei doi oficiali de la declanșarea invaziei Rusiei.

În scurta discuție care a avut loc între Blinken și Lavrov, secretarul de stat american l-a avertizat pe omologul său rus asupra consecințelor pe care Moscova le va suporta dacă va continua așa-zisa operațiune militară specială. Poziția Statelor Unite a fost susținută și de aliații occidentali din cadrul G20.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „I-am spus ministrului de Externe ceea ce eu și mulți alții am spus încă de săptămâna trecută, la Națiunile Unite, ceea ce foarte mulți miniștri de externe din cadrul G20 au spus azi: Puneți capăt războiului de agresiune, angajați-vă în diplomație semnificativă care poate duce la pace justă și durabilă.”

Blinken a invocat planul de pace propus de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt războiului.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA:Președintele Putin, pe de altă parte, a manifestat zero interes într-un dialog, afirmând că nu există nimic de discutat până ce, citez, Ucraina acceptă noua realitate teritorială.”

Rusia refuză negocierile de pace

Ministerul rus de externe a transmis că cei doi înalți oficiali au avut un scurt schimb de replici, dar nu este vorba despre niciun fel de negocieri. Lavrov a marșat din nou pe discursul antioccidental.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei: „Din nefericire, Occidentul nu a renunțat la obiceiurile și aspirațiile neocoloniale. Tot ceea ce este întreprins pentru a subordona economia intereselor Occidentului nu reprezintă altceva decât practici neocoloniale.”

Cei doi înalți oficiali s-au întâlnit ultima oară în ianuarie 2022, la Geneva, cu puțin timp înainte de declanșarea invaziei.

Miniștrii de externe ai statelor membre G20 nu au reușit să ajungă la un acord privind o declarație comună, din cauza divergențelor ireconciliabile dintre Occident și Orient privind invazia Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE