Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina și ambițiile Chinei, pe agenda reuniunii G20 din India

Disensiunile dintre Occident și Orient, legate de invazia rusă, dar și aspirațiile militare tot mai ambițioase ale Chinei sunt temele principale ale summitului G20, care se desfășoară în aceste zile în India.

La eveniment participă secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, dar nu este programată nici o întâlnire față în față între cei doi oficiali.

Poziția Statelor Unite ale Americii este una fermă în ce privește războiul declanșat de Rusia în Ucraina și așa-zisul plan de pace avansat săptămâna trecută de China. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, dacă Vladimir Putin ar avea cea mai mica intenție privind negocierile diplomatice substanțiale, SUA ar fi dispuse să discute, însă nu există absolut niciun fel de dovadă, ci dimpotrivă.

Antony Blinken, Secretarul de stat al SUA: Cu toții știm care este simplul adevăr. Acela că războiul s-ar putea termina mâine. S-ar putea termina azi, dacă președintele Putin ar decide acest lucru. El a pornit războiul, el îl poate opri. Este atât de simplu, dintr-un anumit punct de vedere. Și nu trebuie să trecem cu vederea că avem un agresor. Și avem o victimă.

Afirmațiile lui Blinken fac trimitere la faptul că propunerile de pace ale Chinei nu condamnă invazia Rusiei în Ucraina și nici nu prevăd retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriile ucrainene.

Ministrul britanic de externe a susținut că sunt și alte subiecte pe agendă.

James Cleverly, ministrul britanic al Marii Britanii: Vrem să profităm de această ocazie pentru a discuta subiectele de pe agenda G20: dezvoltarea economică durabilă, protecția mediului, și vrem să sprijinim India să aibă o președinție a G20 de succes.

Toamna trecută, la Bali, liderii celor 19 state industrializate și în curs de dezvoltare, plus Uniunea Europeană, nu au reușit să ajungă la un consens privind condamnarea războiului Moscovei, din cauza Chinei și Indiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE