Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, în pragul unei crize umanitare. În mai multe regiuni oamenii trăiesc fără lumină și căldură

Organizația Națiunilor Unite este îngrijorată că mulți dintre oamenii care fug din localitățile ucrainene din cauza bombardamentelor și a frigului ajung în localități care se confruntă cu aceleași probleme. Este și cazul refugiaților din Herson.

Sute de refugiați au ajuns în Nikolaiev, oraș care până acum a fost bombardat aproape zilnic. Rachetele rusești au distrus infrastructura civilă și sute de mii de oameni trăiesc fără apă și curent. Acum, că frontul s-a mutat mai departe de Nikolaiev, autoritățile speră să repare infrastructura energetică.

În unele regiuni sunt împărțite sobe

„Cu toate acestea, situația rămâne critică. Orașul continuă să primească refugiați care fug din Herson în ultimele zile. Este o tendință care se păstrează de când Rusia a invadat Ucraina,” a explicat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al Națiunilor Unite.

Șeful Companiei Naționale de Producere a Energiei Nucleare din Ucraina, Energoatom, a declarat că au existat semne că trupele rusești ar putea părăsi centrala nucleară din Zaporojie, care până la război asigura 20% din necesitățile de energie electrică ale țării. Rusia neagă însă că intenționează să-și retragă soldații de pe teritoriul centralei.

„Nu ar trebui să căutăm niciun semn atunci când nu există și nici nu are cum să existe. Nici locuitorii Kievului nu au curent mai mult de patru ore pe zi. În oraș au apărut corturi în care oamenii pot primi o masa caldă, se pot încălzi și își pot încărca telefoanele,” a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În Bahmut, oraș în care se dau zi de zi lupte grele, sunt împărțite sobe. Localitatea a rămas fără apă, căldură și curent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE