Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: Lupte intense la Bahmut și Soledar, în regiunea Donețk

Publicat de: Euronews

Guvernul ucrainean informează că se duc lupte grele la Bahmut şi Soledar, două oraşe din Doneţk, în estul ţării, în timp ce şeful administraţiei militare ucrainene din această regiune spune că tirurile ruse sunt într-atât de intense, încât pare că inamicul vrea „să şteargă oraşe (întregi) de pe faţa pământului pentru că nu poate sparge apărarea forţelor ucrainene”, relatează agenţiile de presă DPA şi Unian, citează Agerpres.

Orașul Bahmut, grav avariat

„Douăsprezece atacuri” au fost respinse într-o singură zi, a declarat miercuri la televiziunea publică ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Forţele ucrainene răspund prin contraatac de fiecare dată când trupele ruse înaintează, a explicat ea.

Direcţia Bahmut rămâne una dintre cele mai tensionate la ora actuală, iar oraşul este grav avariat, completează şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Doneţk, Pavlo Kirilenko. Schimburile de focuri de de pe linia frontului continuă practic 24 de ore din 24, spune el.

„Nu mai există o casă în picioare în Avdiivka, Mariinka, Krasnogorovka. Aşezarea Selidovskaia este şi ea sub tiruri continue. Inamicul utilizează toate tipurile de arme, de la artileria grea şi cu rază lungă de acţiune până la sistemele de lansare cu rachete multiple”, a declarat Kirilenko într-o intervenţie, joi, la televiziunea publică.

Infrastructura energetică a Ucrainei este vizată

Atunci când artileria nu ajunge ţintele, forţele ruse recurg la rachete de croazieră şi la sistemele de rachete antiaeriene S-300, indică oficialul ucrainean, citat de Unian. Kirilenko a subliniat că „inamicul trage peste tot, scopul său este de a şterge oraşele (ucrainene) de pe faţa pământului pentru că nu poate sparge apărarea forţelor noastre”.

Rusia continuă să atace infrastructura civilă în mai multe regiuni ale ţării cu rachete şi drone iraniene, informează la rândul său Statului Major ucrainean.

Autorităţile ucrainene din regiunea Harkov au comunicat că cinci femei şi doi bărbaţi au fost răniţi în urma atacurilor din cursul zilei de marţi. Patru imobile de locuit particulare, două blocuri turn şi un magazin au fost, de asemenea, avariate de tirurile artileriei ruse, conform acestora.

Toate aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent, notează DPA.

Rusia vizează în special infrastructura energetică a Ucrainei. Mai multe centrale electrice au fost afectate, iar întreruperi de energie electrică au loc în fiecare zi pe întreg teritoriul ţării. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă miercuri pentru o vreme în regiunea Kiev ca măsură de precauţie, a anunţat compania energetică Ukrenerho.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE