Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Euronews

Alerte de raid aerian au fost emise marţi la prânz pe întreg teritoriul Ucrainei, dar deocamdată nu au existat nici un fel de rapoarte privind noi atacuri ruseşti cu rachete, transmite Agerpres.

La Kiev totul este în regulă, dar oficialii ucraineni au cerut populaţiei prudenţă în urma avertismentului preşedintelui Volodimir Zelenski că Rusia ar putea pregăti noi atacuri la aproape o săptămână după ultimul val important de bombardamente cu rachete.

„Data trecută, ruşii şi-au deghizat lovitura sub forma unor zboruri de antrenament. Să vedem”, a remarcat Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei.

Forţele antiaeriene ale armatei ucrainene sunt pregătite să respingă un nou atac cu rachete din partea agresorului rus, a reacţionat un purtător de cuvânt al armatei aerului a Ucrainei, Iuri Ignat, citat de Ukrinform.

Cum influențează iarna războiul din Ucraina

Primele semne ale iernii apar și pe front, acolo unde armata Moscovei își continuă operațiunile de apărare a teritoriilor ocupate. Orașul Herson, recent eliberat, se află încă în raza de acțiune a sistemelor de artilerie din Rusia, dar este posibil ca armata Ucrainei să poată traversa râul Nipru și să pună în pericol liniile de comunicații cu Crimeea.

Ritmul general al operațiunilor de-a lungul liniei frontului a încetinit în ultimele zile din cauza deteriorării condițiilor meteorologice, dar este posibil să crească începând cu următoarele câteva săptămâni, pe măsură ce temperaturile scad și solul îngheață în tot teatrul de operațiuni. În estul Ucrainei, forțele rusești au continuat operațiunile ofensive în direcția Bahmut și Avdiivka.

Aceasta este singura zonă în care Rusia se află în ofensivă. De-a lungul liniei Svatove-Kreminna, în nord-est, forțele ruse au continuat operațiunile de apărare împotriva contraofensivei ucrainene în curs de desfășurare. Operațiunea defensivă continuă și în sudul Ucrainei, unde forțele rusești stabilesc fortificații.

Armata rusă evaluează în mod clar că forțele ucrainene ar putea traversa râul Nipru

Armata rusă evaluează în mod clar că forțele ucrainene ar putea traversa râul Nipru și ar putea desfășura operațiuni contraofensive în estul regiunii Herson, amenințând, eventual, toate liniile de comunicații terestre critice din Crimeea către continent.

Așadar, de la începutul lunii octombrie au săpat linii de tranșee și zone de concentrare în estul Hersonului, în pregătirea evidentă a retragerii de pe malul vestic al râului Nipru și din orașul Herson.

Ministerul britanic al Apărării, în ultima sa actualizare a informațiilor, spune că orașul este vulnerabil pentru că rămâne în raza de acțiune a majorității sistemelor de artilerie rusești, care trag acum de pe malul estic al râului Nipru, din spatele liniilor defensive recent consolidate.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, trupele rusești se pregătesc fie să se apere în profunzime, fie să desfășoare operațiuni de întârziere operațională sau strategică. Este clar că nu se așteaptă să poată împiedica forțele ucrainene să traverseze râul și nici rușii nu acordă prioritate pozițiilor defensive pentru a împiedica o astfel de traversare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE