Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Medicii sunt nevoiți să opereze la lumina lămpii din cauza penelor de curent

Atacurile asupra rețelei electrice din Ucraina, care a adus la majore pene de curent în toată țara, obligă medicii să trateze pacienții cum pot mai bine, la lumina lanternelor.

Operație la lumina lămpii

Doctor Oleh Duda, chirurg oncolog la un spital din Lviv, se afla în mijlocul unei operații complicate și periculoase când a auzit explozii în apropiere. Câteva momente mai târziu, luminile s-au stins. Duda nu a avut de ales decât să continue să lucreze doar cu o lanternă frontală drept lumină. Luminile au revenit când un generator a pornit trei minute mai târziu, dar a părut o eternitate.

„Aceste minute fatidice ar fi putut să-l coste viața pe pacient”, a declarat Duda pentru The Associated Press.

Operația a avut loc la 15 noiembrie, când orașul din vestul Ucrainei a suferit pene de curent în timp ce Rusia a lansat încă un baraj de rachete asupra rețelei electrice ucrainene, avariind aproape 50% din instalațiile energetice ale țării.

Haos în sistemul medical

Loviturile devastatoare, care au continuat săptămâna trecută și au aruncat din nou țara în întuneric, au tensionat și perturbat sistemul de sănătate, deja afectat de ani de corupție, de proastă gestionare, de pandemia COVID-19 și de nouă luni de război.

Operațiile programate sunt amânate, fișele pacienților nu sunt disponibile din cauza întreruperilor de internet, iar paramedicii au fost nevoiți să folosească lanterne pentru a examina pacienții în apartamentele întunecate.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat săptămâna trecută că sistemul de sănătate ucrainean se confruntă cu „cele mai întunecate zile din timpul războiului de până acum”, pe fondul creșterii crizei energetice, și al temperaturilor din ce în ce mai scăzute.

„Această iarnă va pune în pericol viața a milioane de oameni din Ucraina”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, doctor Hans Kluge.

El a prezis că alte 2 milioane până la 3 milioane de persoane ar putea să-și părăsească locuințele în căutare de căldură și siguranță și „se vor confrunta cu provocări unice în materie de sănătate, inclusiv infecții respiratorii precum COVID-19, pneumonie și gripă”.

Kremlinul respinge acuzațiile

Săptămâna trecută, Institutul Inimii din Kiev a postat pe pagina sa de Facebook o înregistrare video cu chirurgi care operează inima unui copil cu singura lumină provenită de la lanterne frontale și o lanternă alimentată cu baterii.

„Bucurați-vă, rușilor, un copil este pe masă și în timpul unei operații luminile s-au stins complet”, a declarat în videoclip doctor Boris Todurov, directorul institutului din capitală.

Kremlinul a respins acuzațiile potrivit cărora ar viza facilități civile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat încă o dată săptămâna trecută că Rusia vizează doar situri „legate direct sau indirect de puterea militară”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE