Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: „Iarna aceasta va pune în pericol viețile a milioane de oameni din Ucraina”

În urma atacurilor rusești care au lovit infrastructura, ucrainenii au o iarnă grea în față. Organizația Mondială a Sănătății crede că 2-3 milioane de persoane își vor părăsi locuințele, pentru a căuta căldură și siguranță.

Energia este limitată

Jumătate din infrastructura ucraineană este fie avariată, fie distrusă, astfel că există energie limitată pentru lumină, gătit și încălzire.

Funcționarea spitalelor în această iarnă va fi o chestiune de supraviețuire.

„Iarna aceasta va pune în pericol viețile a milioane de oameni din Ucraina. Atacurile asupra infrastructurii de sănătate și energie înseamnă că sute de spitale și unități de asistență medicală nu mai sunt pe deplin operaționale”, spune Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, potrivit Euronews.

Ne așteptăm ca alte 2-3 milioane de persoane să își părăsească locuințele în căutarea căldurii și a siguranței.

Hans Kluge a declarat că ucrainenii vor avea multe de înfruntat în această iarnă:

„Aceștia se vor confrunta cu provocări unice în materie de sănătate, inclusiv cu infecții respiratorii precum Covid-19, pneumonie, gripă și cu riscul grav de difterie și rujeolă în rândul populației insuficient vaccinate.”

Civilii vor fi evacuați din Herson și Nicolaev

Locuitorii din Herson resimt deja efectele. Au trecut zece zile de când rușii s-au retras din oraș și încă nu există apă sau electricitate. Când se lasă noaptea, în jurul orei 16:00, Herson se scufundă în frig și întuneric.

Civilii vor fi evacuați din regiunile Herson și Nicolaev, pe fondul temerilor că pagubele suferite de infrastructura de acolo sunt prea grave pentru ca oamenii să poată rezista în timpul iernii.

Se preconizează că temperaturile vor coborî până la minus 20 de grade Celsius în unele zone.

Centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie producea peste 25% din energia electrică a Ucrainei, înainte de invazie. Acum se află sub controlul Rusiei.

Reînceperea bombardamentelor asupra centralei nu a ajutat situația, la care se adaugă îngrijorarea că astfel de atacuri riscă un dezastru major. Obuzele au explodat mai ales între blocurile energetice patru și cinci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE