Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procuratura ucraineană susține că a descoperit patru „locuri de tortură” în Herson

Publicat de: Euronews

Procurorii ucraineni spun că au descoperit patru „locuri de tortură” rusești în orașul Herson, recent eliberat de forțele ucrainene.

„Centrele de detenție temporară” au fost descoperite în patru clădiri pe care forțele ruse le-ar fi folosit în timpul ocupării orașului, notează euronews.com. „În timpul cuceririi orașului, ocupanții au reținut ilegal oameni și i-au torturat cu brutalitate”, a declarat procuratura ucraineană pe Telegram.

„Au fost recuperate bucăți din bastoane de cauciuc, un dispozitiv cu electroșocuri folosit de ruși pentru torturarea civililor, o lampă incandescentă și gloanțe de pe pereți. Oamenii din celule și subsoluri au fost supuși la diferite metode de tortură, violență fizică și psihologică”, potrivit aceleiași surse.

Herson, recucerit de ucraineni la începutul lunii noiembrie

Forțele ucrainene au recucerit orașul Herson la începutul acestei luni, după ce Rusia și-a retras forțele pentru a-și consolida pozițiile în regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk. Kievul a acuzat în repetate rânduri Moscova că a comis „crime de război” și „atrocități” de la începutul invaziei, în 24 februarie.

Rusia vrea răzbunare pentru o presupusă crimă de război

Între timp, Rusia a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili pentru moartea unui grup de soldați ruși în Ucraina. Pe rețelele de socializare ruse au apărut săptămâna trecută videoclipuri cu 10 soldați întinși la pământ înainte ca un bărbat să deschidă focul. Moscova susține că bărbații erau prizonieri de război care încercaseră să se predea Kievului înainte de a fi uciși în mod „brutal”.

„Desigur, Rusia îi va căuta pe cei care au comis această crimă. Ei trebuie găsiți și pedepsiți”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Acesta a mai spus că Moscova va apela la organismele internaționale pentru ajutor, „dacă acest lucru poate fi util”.

Misiunea ONU care monitorizează drepturile omului în Ucraina a cerut, de asemenea, o anchetă suplimentară. Viceprim-ministrul Ucrainei spune că va investiga videoclipurile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE