Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuză Ucraina de bombardarea centralei nucleare Zaporojie și cere o reacție internațională

Kremlinul a acuzat luni că Ucraina a bombardat de mai multe ori centrala nucleară Zaporojie. Mai mult, oficialii ruși au cerut puterilor occidentale să se asigure că Kievul oprește atacurile asupra celei mai mari unități energetice atomice din Europa.

Centrala Zaporojie, aflată controlul militarilor ruși, a fost din nou ținta unor bombardamente duminică, motiv pentru care Agenția Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a avertizat că există riscul producerii unei catastrofe.

„Asta nu poate decât să provoace îngrijorare. Cerem tuturor ţărilor din lume să îşi folosească influenţa astfel încât forţele armate ucrainene să înceteze", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres.

De cealaltă parte, Ucraina a afirmat că rușii sunt cei care au lansat bombardamentele. Agenția Reuters a precizat că nu a fost în măsură să verifice în mod independent care din părţi este răspunzătoare de atac.

Atacurile repetate asupra centralei Zaporojie ar putea provoca un nou accident nuclear, similar celui produs în 1986 la Cernobîl, obiectiv aflat la numai 500 de km distanţă.

Rusia acuză Ucraina de bombardarea centralei nucleare Zaporojie. Reacția Kievului

De asemenea, Dmitri Peskov a precizat că Rusia vrea judecarea celor care se fac răspunzători de presupusa execuție a unor prizonieri de război ruși în Ucraina, incident pe care l-a calificat drept crimă de război.

Săptămâna trecută, Moscova a acuzat militarii ucraineni c-ar fi executat peste zece prizonieri ruși și au prezentat drept dovadă o înregistrare video care a fost distribuită pe rețelele de socializare.

„Nu există nicio îndoială că Rusia însăşi îi va căuta pe autorii acestei crime. Ei trebuie găsiţi şi pedepsiţi", a spus purtătorul de cuvânt.

În schimb, vicepremierul ucrainean pentru integrarea europeană, Olha Stefanişina, citată de Associated Press, a afirmat că Kievul va ancheta materialul video, însă este "foarte puţin" probabil ca acesta să prezinte ceea ce susţine Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE