Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile ucrainene îi roagă pe locuitorii cu posibilități să părăsească țara. Ucraina vrea să economisească energie pentru facilități-cheie

Autoritățile ucrainene au început evacuarea civililor din secțiunile recent eliberate ale regiunilor Herson și Mykolaiv, temându-se că lipsa căldurii, energiei electrice și a apei din cauza bombardamentelor rusești va îngreuna condițiile de viață în această iarnă.

Aceștia au cerut locuitorilor din cele două regiuni sudice, pe care forțele ruse le bombardează de luni de zile, să se mute în zone mai sigure din centrul și vestul țării.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat luni că guvernul le va oferi transport, cazare și îngrijire medicală. Prioritate au femeile cu copii, bolnavii și bătrânii.

Vereshchuk le-a cerut luna trecută cetățenilor care locuiesc acum în străinătate să nu se întoarcă în Ucraina în iarnă pentru a conserva energia.

Alți oficiali au sugerat că rezidenții din Kiev sau din altă parte care au resursele necesare pentru a părăsi Ucraina pentru câteva luni ar trebui să facă acest lucru pentru a economisi energie pentru spitale și alte facilități-cheie.

Vremea rea din iarnă îngrijorează OMS

OMS a emis luni un avertisment dur cu privire la impactul uman al crizei energetice asupra Ucrainei.

„Iarna aceasta va pune viața în pericol pentru milioane de oameni din Ucraina. Atacurile asupra infrastructurii de sănătate și energie înseamnă că sute de spitale și unități de asistență medicală nu mai sunt pe deplin operaționale, lipsind combustibil, apă și electricitate””, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge.

El a avertizat asupra riscurilor pentru sănătate, cum ar fi problemele respiratorii și cardiovasculare ale persoanelor care încearcă să se încălzească ardând cărbune sau lemne și folosind generatoare diesel și încălzitoare electrice.

Ukrenergo plănuiește mai multe întreruperi marți. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că loviturile rusești cu rachete au deteriorat mai mult de 50% din instalațiile energetice ale țării.

Zelensky și-a repetat luni apelurile către națiunile NATO și alți aliați să recunoască Rusia ca stat terorist, declarând că bombardarea instalațiilor energetice echivalează cu „folosirea unei arme de distrugere în masă”.

De asemenea, Zelensky a cerut din nou sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei și a făcut apel pentru mai mult ajutor pentru apărarea aeriană.

„Statul terorist trebuie să vadă că nu are nicio șansă”, a declarat el în cadrul celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a NATO, întrunit la Madrid, într-o adresă video, după care a spus că organismul a aprobat desemnarea teroristă.

Directorul Ukrenergo: Infrastructura energetică este afectată de bombardamentele rusești, dar nu se impune evacuarea populaţiei

Directorul executiv al Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, a avertizat că cetăţenii ucraineni s-ar putea confrunta cu sistări îndelungate ale furnizării energiei electrice, dar operatorul reţelei încearcă să asigure condiţiile pentru ca ucrainenii să poată rămâne în ţară iarna aceasta.

Practic, nicio termocentrală sau hidrocentrală nu a rămas neatinsă de atacurile ruseşti şi „amploarea distrugerilor este colosală”, a remarcat directorul citat. „În Ucraina există un deficit în producţia de energie electrică. Nu putem genera atâta energie cât pot consumatorii să folosească”, a explicat el efectele atacurilor ruseşti.

Un val de frig este aşteptat în Ucraina începând de miercuri, dar apoi prognoza meteo arată că temperaturile vor creşte din nou, ceea ce va oferi condiţiile stabilizării sistemului energetic, a mai estimat Volodimir Kudriţki.

Acesta a declarat de asemenea că Ucraina are rezerve suficiente de combustibil, constituite încă dinaintea invaziei ruse lansate pe 24 februarie, şi depune mari eforturi pentru a repara infrastructura avariată de bombardamente, sperând în acelaşi timp să obţină unele piese de schimb din străinătate.

Întrebat despre propunerile de a evacua cetăţenii din oraşele cele mai sever afectate de întreruperile în furnizarea energiei electrice, directorul companiei Ukrenergo consideră ''inoportune'' astfel de apeluri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE