Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Întreruperile de curent continuă în Ucraina. Orașul Liov este printre cele mai afectate de lipsa electricității

Publicat de: Euronews

Orașul Liov, din nord-vestul Ucrainei, a rămas fără energie electrică și apă, iar tramvaiele și troleibuzele nu mai funcționează, în urma unui atac cu rachete asupra rețelei energetice. Deși utilitățile urmează să fie restabilite în mare parte, întreruperile de urgență continuă.

Străzile întunecate și sunetul generatoarelor au devenit ceva obișnuit în orașul Lvov din vestul Ucrainei. Cu ajutorul unei hărți online create de locuitori, oamenii pot găsi localuri cu generator, pentru a scăpa de frig și întuneric. Un exemplu este subsolul unui bar, transformat atât adăpost, cât și într-un loc unde oamenii se pot destinde.

Denîs Șmîhal, premierul Ucrainei: „În prezent, nu există nicio centrală termică sau hidroelectrică din Ucraina care să nu fi fost atacată de inamic, iar cea mai mare centrală nucleară din Europa, din Zaporojie, rămâne sub ocupație. În ciuda acestui fapt, astăzi, sistemul nostru energetic a ieșit dintr-un grav incident al sistemului. În prezent, producătorii de energie electrică asigură o acoperire de 70% din necesarul de consum”.

Aproape jumătate din locuitorii Kievului nu sunt încă branșați la electricitate, în timp ce tehnicienii se străduiesc să restabilească serviciile, la două zile după ce atacurile rusești au afectat rețeaua energetică a țării. Bombardamentele sistematice au afectat grav infrastructura energetică a Ucrainei, pe măsură ce țara se pregătește de o iarnă geroasă. Toate acestea au provocat temeri legate de o posibilă criză sanitară și de un nou exod, după nouă luni de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE