Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum și-a aranjat Putin întâlnirea cu mamele soldaților ruși trimiși în Ucraina

Vladimir Putin s-a întâlnit cu mamele soldaților ruși trimiși pe front în Ucraina, pe care le-a asigurat de compasiunea lui. Imaginile distribuite de Kremlin sunt una, iar realitatea este alta, spun femeile care și-au pierdut rudele pe câmpul de luptă. Ele acuză că mamele primite de Putin la reședința sa oficială au fost atent alese ca să nu îi creeze probleme de imagine liderului rus.

„Copiii voștri sunt eroi, și nu trebuie să credeți minciunile de pe internet”. Acesta este, în esență, mesajul pe care președintele rus l-a transmis unui grup de mame ale soldaților care luptă în Ucraina. Duminică este Ziua Mamei în Rusia și Vladimir Putin a vrut să arate că este sensibil la problemele acestor femei.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Vreau să știți: împărtășesc personal și cu toți liderii țării această durere. Înțelegem că nimic nu poate înlocui această pierdere".

Mamele care s-au întâlnit cu Putin au fost însă alese. „Din câte știm, nicio mamă din Consiliul Mamelor și Văduvelor nu a fost invitată”, s-a plâns pe Telegram această organizație creată în Rusia după începutul războiului.

Olga Țukanova, membră a grupului Consiliului Mamelor și Soțiilor: „Suntem de câteva zile la Moscova, vizităm toate serviciile publice, ne plângem și încercăm prin toate mijloacele posibile să ne angajăm într-un dialog cu autoritățile, dar se pare că pur și simplu nu vor.”

Mulți acuză autoritățile că nu i-au pregătit sau echipat suficient pe soldați înainte de a-i trimite pe front. În ciuda promisiunilor, mobilizarea s-a făcut haotic și s-au înregistrat multe abuzuri: au fost încorporați bărbați inapți, tați de familii numeroase sau bărbați prea bătrâni. Pe de altă parte, sunt prevăzute pedepse grele cu închisoarea pentru cei care răspândesc „informații false” despre armată sau o „discreditează”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE