Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bogdan Aurescu, despre prezența NATO în România: „Aliaţii sunt aici pentru a preveni orice atac”

Prezența NATO în România nu semnifică iminența unei amenințări, dar este necesară pentru a preveni „orice atac”, spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Agerpres.

Întrebat dacă va fi suplimentată prezenţa NATO pe Flancul Estic, anul viitor, în special în România, ministrul de Externe a răspuns: „Deja prezenţa aliată de pe teritoriul României a crescut, după începerea războiului din Ucraina şi după Summitul de la Madrid. Franţa a preluat conducerea Grupului de Luptă aliat din România, SUA a dislocat mii de militari, iar alţi aliaţi participă la măsuri de vigilenţă sporită stabilite de NATO pentru întreg Flancul Estic”.

„Desigur, există decizia ca Grupurile de Luptă să fie aduse la nivel de brigadă, însă modul de realizare efectivă a acestui lucru se definitivează în cadrul stabilit de NATO. Subliniez că prezenţa aliată în România nu semnifică iminenţa unei ameninţări, dar aliaţii sunt aici pentru a preveni orice atac, prin demonstrarea unităţii şi a determinării de a ne apăra reciproc”, a adpugat Bogdan Aurescu.

Reuniunea importantă la București

Șeful diplomației a vorbit și despre reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfășura la București, în perioada 28 - 30 noiembrie.

„Alegerea Bucureştiului ca loc de desfăşurare a Ministerialei are multiple semnificaţii. Şi mă bucur că în zilele următoare "toţi ochii" vor fi aţintiţi spre Bucureşti, pentru că, în mod real, timp de câteva zile, cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică vor fi dezbătute aici. Este un semnal clar al faptului că România, în această parte a lumii, contează, atât la nivelul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi la nivel internaţional, în general. Găzduim, aşadar, primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a punctat Bogdan Aurescu.

Reuniunea din România va fi prezidată de Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va ajunge în România luni şi are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE