Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piloții canadieni de la Baza Mihail Kogălniceanu au predat ștafeta celor italieni. Militarii au executat timp de patru luni misiuni de Poliție Aeriană

Mișcări de trupe la Baza Militară din Mihail Kogălniceanu. Piloții canadieni, care au păzit frontiera maritimă a României timp de patru luni cu supersonicele F18 Hornet, predau ștafeta italienilor, care vor executa, împreună cu trupele noastre, serviciul de Poliție Aeriană în următoarele patru luni. Misiunea nu este deloc ușoară, în contextul războiului din Ucraina.

Detaşamentul canadian, format din 180 de piloți și personal tehnic, a colaborat cu militarii români.

Militarii canadieni au executat timp de patru luni misiuni de Poliție Aeriană, la bordul avioanelor F18 Hornet, avioane extrem de performante, ce ating viteza sunetului și se pot ridica la înălțimi de peste 15 kilometri în doar un minut. Ștafeta va fi predată către avioanele Eurofighter Typhoon, ce vor fi pilotate de soldații italieni, care efectuaează, în aceste zile, rotația la Baza Militară din Mihail Kogălniceanu.

Eric Kenny, șeful Forțelor Aeriene Regale Canadiene: „Canada e mândră să completeze a șaptea misiune de Poliție Aeriană în România și suntem mulțumiți că am fost cel mai de încredere partener al forțelor aeriene NATO pentru România, cu șase ani de prezență continuă aici, la Mihail Kogălniceanu, o locație strategică, o prezență NATO în apropierea războiului din Ucraina.”

Poliția Aeriană Întărită sub comandă NATO, misiune de apărare colectivă pe timp de pace

Poliția Aeriană Întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace, pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței.

Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române: „24 februarie a fost ziua în care situația securității strategice s-a schimbat dramatic și am fost direct influentați, ca frontieră a NATO în fllancul estic. După 2 ani de restricții cauzate de covid, cu toții ne confruntăm cu o nouă provocare cauzată de agresiunea Rusiei în Ucraina, de criza energetică neprevăzută, dar și de posibilul colaps financiar.”

Annick Goulet, ambasadorul Canadei: „Vreau să vă reamintesc cât de valoroasă este contribuția dumneavoastră în ochii românilor și a zonei transatlantice. Prezența dumneavoastră pe cerul României ne-a făcut să ne simțim în siguranță.”

Forțele Aeriene Regale Canadiene vor preda ştafeta Forțelor Aeriene Italiene, care sosesc în ţara noastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE