Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea celor peste 3000 de soldați străini de la baza militară Mihail Kogălniceanu

Stau luni de zile departe de familii și de casele lor. Fac antrenamente dure pentru a fi pregătiți în orice moment de luptă. Sunt soldații cantonați la Baza Mihail Kogălniceanu. Peste trei mii de americani, francezi, belgieni, italieni și olandezi sunt în acest moment la baza militară de la malul mării.

De când a început războiul, sute de militari de elită echipați cu tancuri, blindate, elicoptere și avioane de luptă au ajuns la baza din Mihail Kogălniceanu. Extrem de bine antrenați, soldații sunt tot timpul pregătiți.

Pregătiți de luptă 24 de ore din 24

Vizitele din ultimele luni ale oficialilor români, francezi, belgieni, americani sau germani le dau putere militarilor aflați departe de casă de luni întregi.

„Cred că asta arată solidaritatea NATO și susținerea pe care liderii NATO o au pentru noi și tot ceea ce se întâmplă aici la MK (n.r. Baza Mihail Kogălniceanu). Suntem pregătiți în orice moment să descurajăm orice adversar, suntem mereu pregătiți să ne alăturăm aliaților NATO pentru a ne proteja reciproc”, a menționat Woodard Royce, comandantul regimentului de infanterie.

„Suntem pregătiți să acționăm, să executăm misiuni aeriene în numele SUA, suntem la ordinul președintelui. Asta este viața soldaților. Stăm departe de familiile noastre. Emoțional este foarte greu, dar ne-am obișnuit cu asta”, a mărturisit, Kenedrik Trayler, comandantul grupului de suport aerian.

Soldații străini, devotament pentru NATO

Henry și Guenalind fac parte din contingentul belgian NATO dislocat în România. Peste câteva zile vor pleca acasă, iar rotația va fi asigurată de soldați olandezi. Timp de aproape trei luni s-au antrenat alături de soldații români în poligoanele de la Smârdan, Babadag și Cincu. Vizita regelui Phillipe, i-a emoționat.

„E regele nostru, este șeful Armatei. Este o onoare pentru noi să fim în prejma lui”, a spus Henry, soldat belgian.

„Trupele belgiene au avut o misiune de trei luni. Am făcut multe antrenamente împreună cu trupele române, americane, franceze. Am învățat multe. ”, a mărturisit Guenalind.

Cei mai mulți dintre cei trei mii de militarii cantonați în baza de la Mihail Kogălniceanu sunt americani, urmați de francezi, britanici, belgieni și olandezi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE