Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia refuză sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania și propune să-i fie livrat Ucrainei

Germania a oferit Poloniei un sistem de apărare Patriot, însă Varșovia l-a refuzat. Faptul că statul polonez consideră că acest sistem ar trebui să meargă în schimb în Ucraina stârnește îngrijorarea că o astfel de mișcare ar însemna o escaladare a implicării NATO în războiul din estul Europei.

Răspunsul surprinzător al Poloniei la oferta Berlinului a fost salutat de Kiev, disperat să își protejeze spațiul aerian, în condițiile în care rachetele rusești au lăsat fără curent electric întreaga țară.

Însă ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a subliniat că utilizarea sistemelor de apărare ale NATO în afara teritoriului său trebuie să fie agreată de toate statele membre.

Rachetele Patriot sunt destinate teritoriului NATO

„Este important pentru noi ca Polonia să se poată baza pe aliați pentru a fi alături unii de alții, chiar și în vremuri dificile, și mai ales Polonia în poziția sa expusă. De aceea ne-am oferit să sprijinim poliția aeriană, dar aceste rachete Patriot fac parte dintr-o apărare aeriană integrată a NATO, adică sunt destinate teritoriului NATO. Dacă sunt folosite în afara zonei NATO, atunci trebuie să fie convenit în prealabil cu NATO și cu aliații”, a declarat Lambrecht reporterilor la Berlin, potrivit Euronews.

În Polonia, criticii partidului populist de guvernământ, PiS, acuză că sacrifică securitatea țării cu un război alături, în Ucraina, de dragul unei lupte politice interne care exploatează sentimentul antigerman pentru câștiguri pe termen scurt.

Cotidianul Rzeczpospolita a calificat noua propunere a liderilor polonezi drept „șocantă”, argumentând că aceasta ar necesita trimiterea în Ucraina a soldaților germani care operează sistemul.

„Acest lucru, la rândul său, ar implica NATO într-o ciocnire directă cu Rusia, lucru pe care alianța a încercat să-l evite de la început. (…) Această propunere afectează credibilitatea Poloniei și, cel mai rău, securitatea sa. Germanii primesc un semnal clar că nu ne dorim ajutorul lor, astfel că potențialul de apărare al cerului polonez va fi mai mic”, a scris editorul adjunct Michal Szuldrzynski.

Lui Duda nu i s-a cerut să se pronunțe

Un consilier al președintelui Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că președintele nu a fost consultat cu privire la această decizie. Președintele este comandantul suprem al forțelor armate ale Poloniei și are un cuvânt de spus în chestiuni de securitate națională.

Duda consideră că, dacă rachetele sunt puse la dispoziție de Germania, indiferent unde sunt amplasate, acestea ar trebui, în primul rând, să protejeze teritoriul Poloniei și pe polonezi, a declarat șeful de cabinet al lui Duda, Pawel Szrot.

Partidul PiS, care se va confrunta cu alegerile din toamna anului viitor, cu popularitatea sa afectată de o inflație de 18%, și-a intensificat mesajele antigermane, care au fost mult timp un element de bază al retoricii de campanie a partidului.

Liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, a încercat, de asemenea, să facă legătura între adversarii săi interni, în special Donald Tusk - un fost lider UE - și Germania, afirmând duminică că, dacă partidul lui Tusk va câștiga anul viitor, Polonia se va afla „sub cizma germană”.

Tonul Poloniei s-a schimbat

Când Germania a oferit recent Varșoviei avioane Eurofighter și baterii de rachete de apărare antiaeriană Patriot, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat inițial că este o ofertă pe care o va accepta cu „satisfacție”.

Dar tonul Poloniei s-a schimbat după ce Kaczynski a acordat miercuri un interviu agenției de știri de stat PAP, spunând că oferta este „interesantă”, dar că „ar fi mai bine pentru securitatea Poloniei dacă Germania ar preda echipamentul ucrainenilor”.

De atunci, atât Blaszczak, cât și premierul Mateusz Morawiecki au repetat poziția lui Kaczynski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE