Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia cere Germaniei 1,3 trilioane de euro pentru pagubele provocate în cel de-al Doilea Război Mondial

Polonia vrea să înceapă negocieri cu Germania în chestiunea reparaţiilor pe care Varşovia le pretinde pentru pagubele provocate Poloniei de către nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit euronews.com

Ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau, a semnat o notă diplomatică în care cere 1,3 trilioane de euro drept reparații. Acesta și-a exprimat „convingerea că părţile trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din 1939-1945”.

Nota urmează să fie transmisă şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock, care se va întâlni marţi cu Rau.

Această reglementare ar trebui să includă mai ales „plata de către Republica Federală a Germaniei de despăgubiri pentru pierderile materiale şi non-materiale cauzate statului polonez de această agresiune şi această ocupaţie”, a spus Rau.

Reglementarea ar trebui să includă de asemenea plata unei indemnizaţii către victimele agresiunii naziste şi membrii lor de familie, precum şi o soluţie sistemică la chestiunea bunurilor culturale şi a documentelor de arhivă poloneze confiscate, a adăugat el.

Dilema reparațiilor de război

Guvernul de dreapta din Polonia susține de multă vreme că țara nu a fost despăgubită de către Germania ca urmare a pagubelor provocate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un raport publicat la 1 septembrie, Varşovia a estimat la 6.2 trilioane de zloţi (1,3 trilioane de euro) pierderile cauzate de Germania nazistă în Al Doilea Război Mondial.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi a confirmat în mai multe rânduri această renunţare. Acordul a fost semnat de către liderii comuniști de atunci ai Poloniei, sub presiunea fostei Uniuni Sovietice. Germania susține de asemenea Polonia a primit teritorii noi, atunci când granițele Europei postbelice au fost trasate.

Aproximativ 6 milioane de cetățeni polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei, au fost uciși în război. Unii dintre ei au fost victimele Armatei Roșii care a invadat țara dinspre est

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE