Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia se opune raţionalizării consumului său de gaze naturale

Guvernul polonez a reiterat miercuri că nu va reduce consumul de gaz, în pofida acordului european convenit cu o zi în urmă pentru diminuarea consumului de gaze cu 15% pe care Polonia l-a votat favorabil în Consiliul UE, reducere care în prezent este voluntară pentru statele membre, dar pe care Comisia Europeană o poate face să devină obligatorie în cazul unui risc de „penurie gravă”, ce ar putea surveni în eventualitatea sistării furnizării gazelor ruseşti.

Într-un interviu acordat presei poloneze, ministrul polonez al mediului Anna Moskwa a spus că nu vede „necesitatea reglementării folosirii gazului”, întrucât Polonia „se află într-o poziţie mai bună comparativ cu alte ţări” membre ale UE.

„Depozitele noastre de gaze sunt pline, PGNiG (compania de stat poloneză pentru distribuţia gazului) lucrează la investiţii urgente pentru a-şi creşte capacitatea, livrările de gaze rămân stabile şi nici măcar nu este folosită întreaga capacitate de distribuţie” către consumatori, a explicat ea. Deci „nu vor fi impuse limitări la consum în Polonia”, a promis Anna Moskwa, potrivit Agerpres.

Diminuarea livrărilor de gaze „nu va afecta Polonia”

Cât despre diminuarea livrărilor de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1, titulara Ministerului polonez al Mediului a asigurat că această măsură decisă de Moscova „nu va afecta semnificativ Polonia”.

Mai mult, a continuat ea, „când temperaturile vor scădea, în octombrie, va fi pus în funcţiune Baltic Pipe, gazoduct a cărui capacitate va creşte treptat”, şi în plus este aşteptată „finalizarea probelor interconectorului cu Slovacia”.

Conducta Baltic Pipe, care va transporta gaz norvegian către Polonia, va atinge în câteva luni de la darea în folosinţă capacitatea sa maximă de 10 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ acelaşi volum de gaz pe care Polonia îl importa din Rusia.

UE a cerut reducerea consumului de gaze

Comisia Europeană a cerut iniţial ca statele UE să-şi reducă uniform cu 15% consumul de gaze, astfel încât volume de gaze să devină disponibile pentru livrări către alte state membre, pentru a fi ajutată în special Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc.

În cazul unei sistări a livrărilor de gaze din Rusia, volume deja diminuate semnificativ de Moscova ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse pentru agresiunea contra Ucrainei, un astfel de şoc major asupra primei economii a UE s-ar repercuta inevitabil asupra ansamblului blocului comunitar, de unde nevoia de „solidaritate”, a motivat Comisia Europeană.

Acest plan al Bruxellesului a fost însă primit cu critici de mai multe state membre, mai ales cele din sudul UE, astfel că în urma negocierilor din Consiliul UE acordul convenit marţi prevede că statele membre vor face „tot posibilul” să-şi reducă cu 15% consumul de gaze în perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE