Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angela Merkel recunoște că nu l-a putut influența pe Vladimir Putin. „Nu mai aveam forţe să mă impun”

Fostul cancelar german Angela Merkel a mărturisit că, spre finalul ultimului său mandat, a încercat să-și convingă partenerii europeni pentru a identifica un format de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin despre Ucraina, însă și-a dat seama că nu va reuși deoarece la acel moment nu prea mai avea influență.

Angela Merkel a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, notează Agerpres. Fostul cancelar german a explicat că a avut această inițiativă deoarece Protocolul de la Minsk, semnat în 2014 de Rusia, Ucraina şi provinciile Doneţk şi Lugansk pentru soluţionarea conflictului din aceste regiuni separatiste proruse devenise perimat.

„Acordul de la Minsk a rămas neaplicat. În vara lui 2021, după ce preşedinţii (american şi rus) Biden şi Putin s-au întâlnit, eu am dorit să stabilesc un format de dezbatere european independent cu Putin şi cu (preşedintele francez) Emmanuel Macron în Consiliul UE.

Unele persoane au ridicat obiecţii, iar eu nu mai aveam forţe să mă impun pentru că toţi ştiau că în toamnă nu voi mai fi (cancelar, n.red)”, a afirmat Merkel, potrivit sursei citate.

Angela Merkel: „Pentru Putin contează doar puterea”

Fosta șefă a Guvernului federal german a amintit despre discuțiile purtate cu lideri ai statelor prin care le-a cerut explicații.

„De ce nu intervii? Hai, spune ceva! Unul mi-a spus: este prea mult pentru mine. Altul doar a ridicat din umeri (spunând): asta trebuie să o facă cei mari'', a spus Angela Merkel din discuţiile avute în Consiliul European.

Ea a dat asigurări că dacă ar mai fi candidat din nou la alegerile federale în septembrie, ar fi insistat mai mult asupra acestui subiect.

Merkel și-a recunoscut neputința la ultima întâlnire cu Putin. „Senzaţia a fost foarte clară”

De asemenea, Angela Merkel a mărturisit că a avut aceeași senzație de neputință la ultima sa întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, unde a efectuat o vizită înainte a părăsi postul de cancelar.

„Senzaţia a fost foarte clară: în ce priveşte puterea, eşti terminată'', a constatat cu amărăciune fosta şefă a Guvernului de la Berlin.

După patru mandate de cancelar, Merkel a decis să se retragă din politică.

''Pentru Putin contează doar puterea'', a subliniat Merkel.

Vorbind despre ultima întrevedere cu liderul de la Kremlin, fostul cancelar a afirmat că se aștepta să se întâlnească cu Putin între patru ochi. Președintele rus a venit, însă, la întâlnire alături de ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE