Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Emmanuel Macron, vizat de o anchetă pentru finanțarea ilegală a campaniilor prezidențiale și favorizarea unor companii

Parchetul Financiar Național a deschis un dosar care vizează finanțarea ilegală a campaniilor electorale din 2017 și 2022. Președintele Franței este suspectat că și-a finanțat ilegal campaniile electorale și că a favorizat o companie de consultanță în atribuirea unor contracte publice.

Potrivit unor informații date publicității de mass-media franceze, procurorii investighează o serie de neregularități fiscale din campaniile lui Emmanuel Macron pentru alegerile prezidențiale care implică și compania de consultanță americană McKinsey & Company.

Mai exact, ancheta procurorilor urmărește să clarifice elementele contradictorii din contabilitatea campaniilor, vizând deopotrivă companiile de consultanță cu care Macron a lucrat în timpul campaniilor electorale din 2017 și 2022.

Procurorii fiscali transmit că o anchetă judiciară a fost deschisă pe 20 octombrie, fără să dea publicității numele lui Emmanuel Macron, a partidului acestuia sau a altor persoane vizate de cercetări. Pe 21 octombrie, o altă anchetă a fost deschisă cu privire la presupuse favoruri în legătură cu aceste campanii, se arată în comunicatul emis de autoritățile franceze.

Finanțarea campaniilor electorale în Franța este reglementată cu strictețe

Publicația Le Parisien, citând surse anonime, arată că magistrații se concentrează asupra condițiilor în care au fost încheiate unele contracte majore între McKinsey și statul francez după alegerea lui Macron.

Ce spune administrația prezidențială franceză

Un oficial din cadrul președinției franceze a declarat că Palatul Elysee este la curent cu informațiile transmise de Parchetului Fiscal cu privire la anchetele deschise, însă nu a dezmințit informațiile.
”Este de datoria justiției să demareze anchete cu toată independența", spune acesta, fără a avea permisiunea Administrației Prezidențiale franceze de a-și declina identitatea.

Cum se apără McKinsey

Reprezentanții McKinsey din Franța nu au dorit să comenteze investigația în curs.

Cercetările de acum ale procuroriile apar în siajul unei alte anchete, deschisă în luna martie a acestui an tot de către procurorii fiscali francezi privind suspiciuni de fraudă fiscală din partea McKinsey. Compania a declarat la acel moment că "respectă legile fiscale franceze care i se aplică".

Investigația respectivă a fost deschisă la două săptămâni după ce un raport al Senatului francez arăta că McKinsey nu a plătit impozit pe profit în țară cel puțin din 2011. De asemenea, raportul punea sub semnul întrebării utilizarea de către guvern a consultanților privați.

La momentul respectiv, Macron a declarat că a fost "șocat" de suspiciunile de evaziune fiscală care planează asupra firmelor de consultanță.

Așa-zisa "Afacere McKinsey" a stârnit critici din partea rivalilor lui Macron înainte de alegerile prezidențiale din Franța, care au dus la câștigarea celui de-al doilea mandat în aprilie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE