Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

90 de ani de la Holodomor: Europenii promit că vor sprijini în continuare Ucraina

Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în faţa Rusiei, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Holodomor, foametea provocată intenţionat de regimul stalinist în anii '30, care a căpătat o nouă rezonanţă de la invazia rusă, relatează AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că poporul său va face faţă atacurilor ruseşti, care provoacă regulat întreruperi masive de electricitate şi de apă în contextul în care temperatura scade tot mai mult.

„Ucrainenii au trăit lucruri cu adevărat groaznice. Şi, în ciuda a tot, ei şi-au păstrat capacitatea de a nu se supune şi dragostea pentru libertate. Altădată, ei au vrut să ne distrugă prin foamete, astăzi - prin întuneric şi frig”, a transmis Zelenski printr-un mesaj video publicat pe Telegram. „Nu putem fi zdrobiţi”, a spus el.

Comemorarea Holodomorului

Mai mulţi lideri europeni s-au deplasat sâmbătă la Kiev pentru comemorarea Holodomorului, pe care Ucraina o consideră „genocid”.

Conform media din Polonia şi Lituania, premierii celor două ţări care sunt susţinători apropiaţi ai Kievului, Mateusz Morawiecki şi Ingrida Simonyte, se află în vizită pentru discuţii care ar urma să vizeze în special un posibil nou val de migranţi ucraineni în Europa în această iarnă.

Serviciul ucrainean de gărzi de coastă a confirmat că Morawiecki „a vizitat Kievul şi a onorat memoria victimelor Holodomorului”.

Premierul belgian Alexander De Croo se află la rândul său în vizită la Kiev, prima sa deplasare în Ucraina de la invazia rusă. Conform agenţiei de presă Belga, el oferă un sprijin financiar suplimentar de 37,4 milioane de euro pentru Ucraina.

„Am ajuns la Kiev. După bombardamentele violente din ultimele zile, suntem alături de poporul ucrainean. Mai mult ca oricând”, a precizat el pe Twitter.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat la rândul său într-un mesaj video un ajutor suplimentar de 10 milioane de euro pentru a susţine exporturile de cereale ucrainene, afectate de război.

Parlamentul german a luat vineri decizia de a defini drept „genocid” Holodomorul, care a provocat moartea a circa 3,5 milioane de ucraineni în 1932 şi 1933 pe fondul colectivizării pământurilor.

Rusia a respins această clasificare, susţinând că marea foamete care a izbucnit în URSS la începutul anilor '30 nu a făcut victime doar printre ucraineni, ci şi printre ruşi, kazahi şi alte populaţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE