Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Truth Social, aplicația de socializare a lui Donald Trump, acuzată de corupție. Dezvăluirile făcute de fostul vicepreședinte, dat afară

Cofondatorul „Truth Social”, rețeaua de socializare a lui Donald Trump, a dezvăluit faptul că firmele Trump Media și Technology Group, care au lansat platforma, ar fi încălcat legi federale privind valorile mobiliare în Statele Unite. Mai mult, fostul vicepreședinte al companiei a fost dat afară, după ce a afirmat că fostul președinte american ar fi făcut presiuni asupra directorilor să predea acțiunile profitabile Melaniei Trump, fosta Primă Doamnă a SUA, relatează The Guardian.

Will Wilkerson, un fost director executiv al companiilor Trump Media și Technology Group, a denunțat oficialilor din cadrul autorității de supraveghere financiară a Guvernului SUA că oferta companiei de a strânge peste un miliard de dolari prin intermediul unui instrument de investiții cunoscut ca societate de achiziții cu scop special (Spac) s-a bazat pe ”declarații frauduloase... încălcând legile federale privind valorile mobiliare".

Companiile Trump Media și Technology Group sunt cele care au lansat platforma Truth Social, după ce fostul președinte Donald Trump a fost blocat pe rețelele Twitter și Facebook, pentru rolul pe care l-ar fi avut în atacurile violente asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Will Wilkerson a fost concediat din funcția de vicepreședinte pentru operațiuni săptămâna trecută, după ce a dezvăluit neregulile în cotidianul Washington Post. În calitate de avertizor de integritate, el a depus o plângere în luna august la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) din SUA. Pentru a-și susține afirmațiile, Wilkerson a prezentat o serie de e-mailuri, documente, mesaje și înregistrări audio pentru a prezenta luptele interne pentru putere și incompetența tehnică din interiorul Trump Media de la lansarea sa în 2021.

Printre e-mailuri prezentate autorițăților americane s-a aflat și un schimb de mesaje dintre Wilkerson și celălalt cofondator Andy Litinsky care ar fi fost concediat din răzbunare deoarece a refuzat să predea unele dintre acțiunile sale, în valoare de milioane de dolari, fostei Prime Doamne, Melania Trump, arată Washington Post. Trump primise deja 90% dintre acțiunile companiei în schimbul folosirii numelui său și a unei implicări minore.

În e-mailul furnizat oficialilor SEC, Litinsky, care l-a întâlnit pe Donald Trump prima oară în 2004, în calitate de concurent la emisiunea televizată „Ucenicul” (The Apprentice), a precizat că Trump "se răzbună pe mine", amenințându-l că îi „aruncă în aer” compania dacă cererile sale nu sunt îndeplinite”.

Anchetatorii din cadrul SEC investighează deja fuziunea dintre compania Trump media și Digital World Acquisition Corp (folosită pe post de Spac), care a fost suspendată din octombrie 2021 din cauza unor investigații civile și penale, precum și din cauza lipsei de susținere din partea investitorilor.

Avocații lui Wilkerson au precizat că fostul vicepreședinte al Trump Media cooperează cu investigatorii SEC, iar procurorii federali din New York cercetează, de asemenea, presupuse infracțiuni ce ar fi fost comise de Trump Media în legătură cu fuziunea care ar fi dus la o injecție de capital de 1,3 miliarde de dolari. Prețul acțiunilor Digital World a scăzut vineri la mai puțin de 18 dolari, de la un maxim de 175 de dolari.

Potrivit The Guardian, investitorilor li s-a promis că Trump Social va avea peste 50 de milioane de utilizatori până în 2024, însă, până în prezent, fostul președinte Donald Trump, principala atracție a platformei, are mai puțin de cinci milioane de urmăritori, față de 88 de milioane, cât avea pe Twitter.

Publicația Miami Herald a scris prima oară despre plângerea făcută de Wilkerson, în calitate de avertizor de integritate, însă Trump Media l-a concediat joia trecută, invocând „dezvăluirea neautorizată de informații” în Washington Post. Avocații lui Wilkerson au catalogat decizia drept „represalii de cea mai proastă speță, îndreptate împotriva unui denunțător al SEC”..

Donald Trump și companiile sale se confruntă cu anchete federale în New York, Georgia și Washington DC cu privire la practicile sale de afaceri și afirmațiile sale despre faptul că i s-ar fi furat victoria în timpul cursei prezidențiale din 2020.

În septembrie, biroul procurorului general din New York a trimis o sesizare penală procurorilor federali din Manhattan și Fisc-ului cu privire la mai multe posibile infracțiuni, inclusiv fraude bancare. Într-un proces civil separat, procurorul general solicită daune de 250 de milioane de dolari, susținând că Trump, trei dintre copiii săi adulți, organizația sa de afaceri și alte persoane ar fi prezentat declarații financiare frauduloase mai mulți ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE