Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Fostul strateg al lui Donald Trump, Steve Bannon, va depune mărturie privind evenimentele din 6 ianuarie

Publicat de: Euronews

Steve Bannon, fost consilier al președintelui Donald Trump la Casa Albă, a fost de acord să depună mărturie în faţa comisiei din Congres care investighează asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, conform informaţiilor apărute în presa americană duminică, informează AFP, citat de Agerpres.

Schimbarea poziţiei sale a fost raportată de CNN, New York Times (NYT) şi Washington Post şi are loc înaintea procesului din 18 iulie în care Bannon va fi confruntat cu două acuzaţii de dispreţ penal al Congresului pentru refuzul anterior de a depună mărturie sau de a furniza documente.

Pe 30 decembrie 2020, Bannon îl urgenta pe Trump să se „focuseze” pe 6 ianuarie, iar, la o săptămână distanță, acesta a luat parte la planuri de răsturnare a alegerilor câștigate de Democratul Joe Biden, care au fost discutate la hotelul Willard din Washington, potrivit comitetului care investighează evenimentele din 6 ianuarie, citat de New York Times.

„Întreg iadul se va dezlănțui mâine” declara Bannon la propriul post de radio, cu o zi înainte de insurecția de la Capitoliu.

De ce vrea Bannon să depună mărturie?

„Poziția noastră despre Comisie rămâne neschimbată, însă Președintele Trump vrea ca domnul Bannon să spună Comisiei adevărul”, a precizat avocatul lui Bannon, Robert Costello, citat de NYT.

Robert Costello a scris comisiei din Camera Reprezentanţilor pentru a le comunica faptul că fostul preşedinte Donald Trump va renunţa, astfel, la revendicarea privilegiului executiv invocat de Bannon în refuzul de a depune mărturie.

Donald Trump a fost iritat de faptul că niciunul dintre suporterii săi nu a depus mărturie în apărarea sa la şedinţele comisiei care anchetează atacul din partea susţinătorilor fostului preşedinte care au încercat să împiedice certificarea în Congres a înfrângerii candidatului republican de către democratul Joe Biden la alegerile din noiembrie 2020.

Democrata Zoe Lofgren, membră în comisie, a declarat pentru CNN că s-a primit o scrisoare în jurul miezului nopţii sâmbătă şi că se aşteaptă să primească veşti din partea lui Steve Bannon.

Nu este clar dacă Bannon va fi de acord cu practica comisiei de anchetare în privat a martorilor înaintea unei posibile mărturii publice. Conform informaţiilor apărute în presă, în scrisoarea adresată comisiei de Costello se indică faptul că Steve Bannon doreşte să depună mărturie în cadrul unei audieri publice.

Steve Bannon a fost unul din arhitecţii victoriei prezidenţiale a lui Donald Trump în 2016 şi principalul strateg de la Casa Albă în 2017.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE