Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump a spus „Nu” de 440 de ori. A refuzat să răspundă întrebărilor procurorului general din New York

Donald Trump a refuzat să răspundă întrebărilor procurorului general din New York. Nu o dată, ci de 440 de ori, invocând al Cincilea Amendament din Constituție, care îi permite să nu dea detalii care l-ar putea incrimina. Informația apare în presa de peste Ocean, care precizează că fostul președinte american a răspuns doar atunci când a fost întrebat cum se numește. Deși invocarea acestui amendament e des întâlnită în practica judiciară, niciodată în istoria SUA un fost președinte, sau unul aflat în funcție, nu a refuzat să răspundă întrebărilor într-o investigație.

Nici la venirea și nici la plecarea de la audieri, Donald Trump nu a dat nicio declarație presei. Aceeași atitudine a avut-o și în fața procurorului general din New York, Letitia James. Fostul președinte al SUA a invocat al cincilea amendament din Constituție la fiecare a doua întrebare care i-a fost adresată în timpul depoziției sub jurământ. Însă a citit cu voce tare o declarație în care o acuza pe James că investigația ei reprezintă „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria țării și că duce o campanie de distrugere a lui.

SINCRON Mike Sisak, colaborator Associated Press: „Procurorul general din New York, Letitia James, îl investighează pe Trump, dar și compania sa, Trump Organization, de aproximativ trei ani. Acuzațiile pe care vrea să le elucideze se referă la întrebarea dacă Trump Organization a supraestimat valoarea activelor sale. Multe dintre activele sale cheie includ terenuri de golf și zgârie-nori, și vrea să afle dacă, făcând acest lucru, a indus în eroare băncile creditoare, dar și autoritățile fiscale. Donald Trump a refuzat mult timp să depună mărturie în această chestiune. A mers în instanță și a încercat să blocheze o citație care a fost emisă în decembrie anul trecut. Instanțele i-au respins în mod repetat argumentele și l-au obligat să depună mărturie”.

Și fiul fostului lider de la Casa Albă, Eric Trump și-a invocat dreptul la al cincilea amendament de peste 500 de ori, când a fost interogat sub jurământ în cadrul acestei anchete. Acesta, împreună cu fratele său, Donald Jr. se află la conducerea companiei, iar Ivanka a fost director în cadrul ei și consilier de rang înalt la Casa Albă în timpul administrației Trump.

Mike Sisak, colaborator Associated Press: „Cei doi copii mai mari ai săi, Donald Trump Jr și Ivanka Trump, au fost și ei citați și au depus deja mărturie la începutul acestei luni. Mărturia lui Donald Trump în cadrul anchetei civile vine într-un moment critic al perioadei sale de după președinție, chiar în mijlocul unei săptămâni de evoluții juridice cruciale. Luni, FBI a percheziționat proprietatea lui Mar-a-Lago, iar vineri, cel care îi administra finanțele de multă vreme va merge în instanță pentru a cere unui judecător să respingă acuzațiile penale depuse împotriva lui anul trecut”.

Refuzul lui Trump de a răspunde la întrebările procurorului este perfect justificat legal, însă îi scade șansele să câștige un eventual proces civil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE