Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei roboți se alătură echipajelor de poliție din New York

Primarul orașului New York a prezentat trei roboți care vor fi dați în folosință către poliția din oraș, inclusiv un câine robotizat.

Criticii l-au numit "înfricoșător" atunci când s-a alăturat pentru prima dată echipajului, în urmă cu doi ani și jumătate.

Roboții nu sunt înarmați

Conform oficialului, polițiștii vor folosi roboții pentru a intra în spații înguste, cum ar fi rețeaua de metrou, dar și în locurile în care s-au baricadat suspecții cu potențial periculos. Pentru a preveni eventuale incidente, aceștia nu sunt înarmați și nici nu sunt dotați cu software pentru recunoaștere facială.

Motivele din spatele inițiativei privesc numărul mare de infracțiuni care au fost comise în statul New York în ultimii ani, cu precădere asupra forțelor de ordine.

Robo-câine a ieșit din adăpost

-Eric Adams, primar New York

"Robo-câine face acum parte din trusa de instrumente pe care o folosim", a declarat primarul Eric Adams, un democrat și fost ofițer de poliție, potrivit AP.

Primul câine polițist robot al orașului a fost închiriat în 2020 de predecesorul lui Adams, fostul primar Bill de Blasio, dar contractul orașului pentru acest dispozitiv a fost întrerupt după ce criticii l-au ironizat ca fiind înfiorător.

Adams a spus că nu va ceda presiunilor anti-câine robot.

"Câteva persoane gălăgioase s-au opus și am făcut un pas înapoi", a declarat primarul. "Nu așa funcționez eu. Eu funcționez uitându-mă la ceea ce este mai bine pentru oraș".

Adams a declarat că robotul de 32 de kilograme, controlat de la distanță, va fi desfășurat în situații riscante, cum ar fi luările de ostatici, începând din această vară.

O altă inițiativă testată de polițiștii din New York este reprezentată de un dispozitiv GPS, care odată atașat pe o mașină suspectă, nu mai face necesară urmărirea prin trafic și expunerea la multiplele riscuri pe care această acțiune le implică pentru civili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE