Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou robot medical promite să scurteze listele de așteptare pentru analize medicale de depistare a artritei reumatoide. Robotul folosește scanarea cu ultrasunete a potențialilor pacienți. După trei ani de la inițierea proiectului, robotul ARTHUR, creat de compania ROPCA a University of Southern Denmark, a primit într-un final aprobarea Uniunii Europene pentru a fi vândut sistemelor de sănătate de pe continent.

Diagnosticarea pacientului

Doctorii spun că depistarea artritei reumatoide în fazele incipiente este crucială pentru a evita pierderea funcțiilor articulare, dar din cauza cererii crescute, timpul mediu de așteptare până la începerea tratamentului în majoritatea clinicilor din Europa poate ajunge chiar și la șase luni. Noul robot ARTHUR poate scana mâinile unui pacient în 12 minute, astfel că pacienții care suferă de artrită reumatoidă pot fi tratați în timp util.

„Artrita reumatoidă este o boală progresivă care afectează articulațiile, așa că trebuie detectată rapid. Majoritatea doctorilor consideră că tratamentul ar trebuie să înceapă la șase până la opt săptămâni de la instalarea simptomelor, dar la momentul actual, în Europa, oamenii așteapă chiar și șase luni,” a explicat Johannes Schaeferhoff, directorul executiv al ROPCA.

„Dacă pacientul este diagnosticat suficient de devreme, acesta poate fi tratat cu mult mai puține medicamente decât dacă ar fi detectat mult mai târziu, când sistemul imunitar este mult mai dereglat,” a declarat Soeren Andreas Just, consultant în reumatologie la Spitalul Svendborg.

Care este prețul unui robot

După ce face ecografia, robotul o interpretează prin intermediul inteligenței artificiale și îi trimite un raport doctorului, alături de o fișă electronică de sănătate.

Timpul de așteptare mai scurt nu este singurul avantaj pe care îl oferă folosirea acestui tip de roboți, ci și capacitatea de a depista artrita reumatoidă în faze mult mai puțin avansate decât analizele rudimentare, capacitate datorată sistemelor cu ultrasunete.

„Sper că dacă poți afla devreme că ai această boală și dacă primești niște medicamente, poate că dezvoltarea va putea fi oprită. Și asta va fi o schimbare destul de mare,” a explicat Mette Spangsgaard, pacientă cu artrită reumatoidă.

Robotul ARTHUR a început deja să fie folosit de un spital din Danemarca, iar ROPCA spune că cererea există și în Germania și Canada. Compania speră ca proiectul să prindă amploare și să aibă un impact global, dar costurile ar putea pune probleme sistemelor medicale care duc lipsă de fonduri. Un astfel de robot automatizat costă 150 de mii de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE