Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tratament diferit pentru migranți în SUA. Cei abia sosiți primesc mult mai repede drept de ședere și permis de muncă

Migranții ajunși de mulți ani în Statele Unite, mai ales cei veniți din America Latină, se plâng de discriminare. Ei susțin că cei nou veniți au parte de un tratament mai bun, iar cererile acestora sunt rezolvate prioritar de către autorități. Iar din cauza schimbării legilor în diverse state, de exemplu, în Florida, au fost obligați să își caute alt loc în care să trăiască.

În New York, migranții dintr-un adăpost administrat de municipalitate se plâng că rudele ajunse înaintea lor și care s-au stabilit în zonă refuză să le ofere un pat. În Florida, unii imigranți sunt nemulțumiți că oamenii care au venit mai târziu primesc permise de muncă aproape pe loc. Așa că mii de imigranți au mărșăluit la Washington, cerându-i președintelui Joe Biden să extindă autorizația de muncă și la rezidenții de lungă durată. Pe pancarte scria: "Permise de muncă pentru toți!" și "Aștept de 34 de ani un permis".

Gustavo Rivera, senator de New York: ”Am venit aici pentru a arăta că primim migranți aici, că nu vom susține ignoranța și această ură și acest rasism care sunt împrăștiate în societate. Și o vom face și îi vom apăra pe noii noștri vecini.”

În toată țara, primarii, guvernatorii și unii oameni politici au devenit avocați pentru migranții nou sosiți care caută adăpost și permise de muncă. Eforturile lor și legile existente au arătat tensiuni în rândul imigranților care se află în Statele Unite chiar de decenii și nu au aceleași beneficii.

José Guerrero, rezident în Florida: ”Cu toții avem dreptul să venim în această țară pentru că vrem să ne fie mai bine. Singura problemă este că migranții nou sosiți au putut să-și primească documentele rapid, în timp ce cuiva ca mine, care locuiește aici de ani de zile, nu vor să-i rezolve situația.”

Solicitanții de azil în SUA trebuie să aștepte șase luni pentru autorizația de muncă. Procesarea nu durează mai mult de o lună și jumătate pentru 80% dintre solicitanți, potrivit Serviciilor de Cetățenie și Imigrare. Cei care trec granița după noile reguli ale administrației Biden nu trebuie să mai aștepte de loc. Sub statutul legal temporar cunoscut sub numele de eliberare condiționată, 270.000 de persoane din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela au sosit până în octombrie, după ce au aplicat online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE