Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniștrii de Interne din șase țări europene se adună în Ungaria pentru a discuta despre migrația ilegală

Germania, țara cu cel mai mare număr de imigranți ilegali din acest an, devine punctul central al unei întâlniri la nivel înalt între miniștrii de interne din șase țări europene. Aceasta va conduce discuții despre combaterea migrației ilegale cu care se confrunta statele europene.

Ministrul de interne ungar Sándor Pintér găzduiește această întâlnire la Szeged, un punct strategic ales în apropierea gardului ridicat de Ungaria de-a lungul frontierei cu Serbia în 2015.

Discuțiile, la care participă omologii din Germania, Austria, Cehia, Slovacia și Polonia, se concentrează asupra eforturilor comune de combatere a traficului de persoane și migrației ilegale. Într-un context în care Germania înregistrează cel mai mare număr de sosiri ilegale de migranți din 2015, ministrul german Nancy Faeser a anunțat în octombrie planuri de reintroducere a controalelor fixe la granițele cu Polonia, Cehia și Elveția.

Controale actuale prezintă ingrijorări la nivel european

Deși controalele temporare au fost restabilite de multe guverne în puncte fixe și mobile de-a lungul frontierelor, există îngrijorări cu privire la presiunea imensă asupra centrelor de primire a migranților. Creșterea bruscă a numărului de solicitanți de azil în prima jumătate a anului 2023 a generat dispute privind distribuirea costurilor și a accentuat nevoia de o abordare coerentă la nivel european.

Miniștrii se confruntă cu provocarea de a dezvolta strategii comune pentru a gestiona eficient fluxurile de migranți și pentru a asigura o distribuire echitabilă a responsabilităților în cadrul Uniunii Europene.

Creșterea bruscă a numărului de solicitanți de azil în prima jumătate a anului 2023 a pus presiune pe centrele de primire a migranților și a generat dispute cu privire la distribuirea costurilor.

Într-un interviu acordat în septembrie publicației Der Spiegel, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat necesitatea unui "întreg pachet de măsuri" pentru a limita migrația ilegală, incluzând o mai bună protecție a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE