Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Mircea Geoană spune că armistițiul Israel - Hamas "nu este o pauză umanitară". Cum sunt tratate de NATO cele două războaie

Armistițiul dintre Israel și Hamas își produce efectele de câteva ore, iar schimbul de prizonieri a început. În acest context, Mircea Geoană a explicat ce înseamnă acest aspect și cum s-a ajuns ca negocierile să aibă, în cele din urmă, efectul scontat. În direct la Euronews România, secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre criza migranților.

Mircea Geoană: "Acest început de dezescaladare e un semn bun umanitară"

Importanța acestui armistițiu se prefigurează și pentru alte țări, nu doar pentru părțile implicate în conflict.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "A fost un demers diplomatic foarte complex, l-am avut la sediul NATO pe emisarul special al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, a făcut și dânsul un turneu regional. Qatar a jucat un rol important de mediere și de loc de întâlnire.

Este important să evităm escaladarea acestui conflict, o soluție politică este ceea ce rezolvă întotdeauna această situație. Cred că este un semn bun, încă nu e o chestiune decisivă, dar este un început de liniștire a situației și suntem foarte atenți ca acest conflict să nu se extindă și sperăm că asta se va întâmpla.

Vorbim acum de echilibru regional și global chiar, deci l-am primit la NATO ieri pe ministrul de Externe al Libanului. Și acolo e o situație complexă, este Hezbollah, sunt miliții susținute de Iran în alte țări, Siria, Irak, e o situație regională destul de complicată. Dar credem că acest început de dezescaladare e un semn bun, e doar începutul, mai e un drum lung. Parcursul de soluționare politică a acestei situații, care este de durată, va fi anevoios, dar în cele din urmă, întotdeauna dialogul trebuie să prevaleze.

Această regiune are nevoie de stabilitate, de dezvoltare economică, această regiune este importantă pentru Europa și pentru noi, NATO, nu atât din punct de vedere direct, cât mai ales prin efectele indirecte.

Uitați-vă la riscul de migrație, câtă neliniște socială găsim în multe țări din Europa și chiar în SUA. De aceea, nu e o chestiune în care NATO intervine direct și nu e implicat direct, dar indirect, influența noastră politică este de a calma jocul, de a încuraja dialogul și de a reveni la o soluție care să permită acestei regiuni atât de importante pentru noi și pentru întreaga lume să-și recapete liniștea și, sperăm noi, o perioadă pozitivă în anii care vin.

Nu este o pauză umanitară, e o întrerupere a ostilităților pe perioada limitată a schimbului de ostatici. Sperăm să se ajungă la soluții mai consistente și durabile. În același timp, Israelul are interesul, absolut de înțeles, de a evita repetarea acestor atacuri brutale pe care Hamas le-a avut.

Vreau să salut și diplomația americană, care are o influență specială în această zonă și care, alături de alți lideri din Europa, vizitează și se întâlnesc cu partea israeliană, discută și cu partea palestiniană, fac turnee în regiune. L-am avut la NATO pe regele Iordaniei, o altă țară foarte importantă în regiune, deci încurajăm în continuare dialogul."

Mircea Geoană: "Avem resurse pentru Ucraina și Israel"

Pe lângă războiul din Fâșia Gaza, există în desfăurare și cel din Ucraina, care durează deja de 21 de luni. Iar unele voci susțin că SUA și NATO ar putea să rămână fără resurse în ceea ce privește ajutorul acordat atât Ucrainei, cât și Israelului.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "Este o situație complexă (n.r.: privind cele două războaie) și la NATO avem suficiente resurse de atenție politică și multe resurse de a continua susținerea Ucrainei. Este foarte important ca Ucraina să izbândească în acest conflict care se prelungește.

În același timp, suntem convinși că aliații care au interese și resurse, în special SUA, așa cum ne-a confirmat-o și Lloyd Austin, într-o întâlnire virtuală pe care am avut-o ieri, împreună cu 50 de țări partenere ale Ucrainei, că SUA au resurse de atenție politică, resurse financiare și militare pentru a susține atât Ucraina, cât și Israel și pentru a lucra pe cele două fronturi."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE