Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un acord între Israel și Hamas pentru o încetare temporară a focului intră în vigoare astăzi, 24 noiembrie. Iată ce trebuie să știți despre acest acord.

Ce prevede acordul?

Acordul prevede o pauză de cel puțin patru zile în ceea ce privește ostilitățile. În această perioadă, cel puțin 50 de femei și copii - din cele aproximativ 240 de persoane despre care oficialii israelieni spun că au fost răpite la 7 octombrie - vor fi schimbate cu 150 de femei și minori palestinieni încarcerați în închisorile israeliene.

Acordul include, de asemenea, o creștere a ajutorului umanitar pentru Gaza, dar Ministerul de Externe din Qatar nu a dat detalii. Hamas a declarat joi că 200 de camioane care transportă provizii vor intra în teritoriu în fiecare zi pe perioada aristițiului.

Guvernul israelian a declarat că ostaticii vor fi eliberați în patru grupuri în timpul armistițiului. Un oficial israelian care a vorbit miercuri sub protecția anonimatului a declarat că ostaticii predați de Hamas vor fi duși la spitale, iar cei grav răniți vor fi transportați cu elicopterul.

Oficialul a declarat că palestinienii care vor fi eliberați din închisorile israeliene, majoritatea din Cisiordania, vor fi duși cu autobuzul în districtele lor de origine. Nu a fost clar dacă și aceștia vor fi eliberați în etape.

Cine sunt prizonierii palestinieni?

Guvernul israelian a publicat săptămâna aceasta o listă cu 300 de prizonieri palestinieni a căror eliberare este avută în vedere. Nu s-a știut imediat cine se va afla printre cei 150 de prizonieri care vor fi eliberați.

Toate numele de pe listă poartă descrierea de "prizonieri de securitate", adică persoane care au fost arestate în legătură cu infracțiuni împotriva securității naționale. Prizonierii sunt acuzați inclusiv de sprijinirea terorismului și acte de violență. Există, de asemenea, mai multe acuzații de tentativă de omor. Majoritatea prizonierilor de pe listă nu fuseseră condamnați pentru acuzațiile respective.

Pe listă se aflau 32 de femei și fete, inclusiv două tinere de 18 ani și una de 15 ani. Dintre băieți, 144 au 18 ani și 123 au între 14 și 17 ani, potrivit The New York Times.

Cine sunt ostaticii care vor fi eliberați?

Biroul prim-ministrului israelian a declarat că a primit o listă inițială cu numele ostaticilor care vor fi eliberați și că a contactat familiile acestora. Acesta nu a precizat câte nume se aflau pe lista respectivă.

Cel puțin 36 de copii și adolescenți sunt reținuți în Gaza. Se așteaptă ca unii dintre ei să se numere printre ostaticii eliberați în zilele următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE