Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 49. IDF confirmă că ostaticii israelieni eliberați se află în Israel

Treizeci şi nouă de palestinieni au fost eliberaţi, vineri, din închisori israeliene în cadrul acordului de armistiţiu încheiat cu Hamas, a anunţat emiratul Qatar, care a mediat înţelegerea, transmit dpa şi AFP, citate de Agerpres. Totodată, Hamas a eliberat, tot vineri, 24 de ostatici.

Urmărește evenimentele din ziua 48 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • IDF confirmă că ostaticii eliberați au ajuns în Israel.
  • 39 de palestinieni au fost eliberaţi, vineri, din închisori israeliene.
  • Hamas a eliberat, vineri, primii ostatici. Este vorba despre 24 de persoane, în total, la acest moment, care au fost ținuți în captivitate încă de la începutul conflictului.
  • Cei 13 ostatici israelieni au fost predați Armatei, potrivit ultimelor informații.
  • Armistițiul de patru zile dintre Israel și gruparea militantă Hamas intră vineri în vigoare. Anunțul vine de la ministerul de externe al Qatarului, unul dintre negociatori. Benjamin Netanyahu a primit lista celor care vor fi eliberați de Hamas. Armata israeliană a anunțat că nu se va retrage însă din Gaza, pe timpul încetării focului.
  • Între timp, directorul celui mai mare spital din Fâșia Gaza a fost arestat. Schimbul efectiv de ostatici ar trebui să înceapă peste 9 ore, la ora 16, conform înțelegerii. Între timp, soldații israelieni au primit instrucțiuni clare despre modul în care să se poarte cu cei eliberați de Hamas.
  • Peste 14.800 de persoane au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie. În Israel, bilanțul oficial al victimelor atacurilor Hamas se ridică la aproximativ 1.200 de morți.
  • Raidurile militare israeliene continuă și pe timpul nopții în Cisiordania ocupată, unde aproximativ 211 palestinieni au fost uciși de la începutul războiului.
24/11/2023 , 23:16

Joe Biden: „Toți acești ostatici au trecut printr-o dramă oribilă”

Joe Biden, președintele SUA: „Toți acești ostatici au trecut printr-o dramă oribilă. Este începutul unei lungi perioade de recuperare pentru ei”.

24/11/2023 , 22:58

IDF confirmă că ostaticii eliberați se află în Israel

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au confirmat că ostaticii israelieni eliberați din Fâșia Gaza se află acum în Israel și au fost supuși controalelor medicale.

O declarație a IDF spune, potrivit The Guardian:

„Ostaticii eliberați au fost supuși unei examinări medicale inițiale pe teritoriul israelian. Ei vor continua să fie însoțiți de soldați IDF în timp ce se îndreaptă spre spitalele israeliene, unde se vor reuni cu familiile lor”.

24/11/2023 , 22:15

Benjamin Netanyahu: ”Suntem hotărâţi să-i aducem acasă pe toţi ostaticii”

Premierul israelian a afirmat vineri că el şi guvernul său sunt "hotărâţi să-i aducă acasă pe toţi (ostaticii)" aflaţi în mâinile Hamas, după eliberarea vineri a 13 israelieni în cadrul unui acord cu mişcarea islamistă palestiniană, relatează AFP.

"Suntem hotărâţi să-i aducem înapoi pe toţi ostaticii. Acesta este unul dintre obiectivele războiului şi suntem hotărâţi să îndeplinim toate obiectivele războiului", a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat, după şapte săptămâni de război în Fâşia Gaza controlată de Hamas.

Biroul prim-ministrului israelian a publicat lista oficială cu numele celor 13 ostatici israelieni eliberaţi vineri din Gaza în baza acordului între Israel şi Hamas, notează AFP şi Reuters.

În baza acordului cu Hamas, Israelul a eliberat vineri, la rândul său, 39 de femei şi minori palestinieni din închisori.

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas în Gaza a intrat în vigoare vineri, la ora locală 07.00 (05.00 GMT). În această pauză de patru zile, urmează să fie eliberaţi 50 de ostatici ai Hamas în Gaza şi 150 de deţinuţi palestinieni.

24/11/2023 , 19:55

Schimb la schimb: Hamas a eliberat 24 de ostatici, iar Israel, 39 de prizonieri palestinieni

Treizeci şi nouă de palestinieni au fost eliberaţi vineri din închisori israeliene în cadrul acordului de armistiţiu de patru zile încheiat cu Hamas, a anunţat emiratul Qatar, care a mediat înţelegerea, transmit dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Confirmăm eliberarea a 39 de femei şi copii deţinuţi în închisori israeliene, cu implementarea obligaţiilor din prima zi a acordului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Doha, Majid al-Ansari, pe platforma socială X.

În acelaşi anunţ, purtătorul de cuvânt a precizat că un total de 24 de ostatici au fost predaţi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

La Bangkok, prim-ministrul Srettha Thaivisin a scris pe platforma X că „serviciile de securitate şi Ministerul de Externe au confirmat că 12 ostatici thailandezi au fost deja eliberaţi”.

O sursă apropiată de Hamas a confirmat pentru AFP că „străinii thailandezi” au fost eliberaţi, vineri, în plus faţă de ostatici israelieni, sursa evocând „un gest consimţit” de mişcarea palestiniană.

24/11/2023 , 17:35

Hamas a eliberat primii ostatici: 24 de persoane, în total, până acum

Potrivit celor mai recente informații, Ministerul de Externe al Qatar a confirmat eliberarea a 24 de ostatici după șapte săptămâni de captivitate în Fâșia Gaza, potrivit AP.

„Este vorba despre 13 cetățeni israelieni, dintre care unii au dublă cetățenie, pe lângă 10 cetățeni thailandezi și un cetățean filipinez”, a declarat Majed al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Qatar a fost un mediator cheie în eliberarea ostaticilor.

13 ostatici israelieni, femei și copii, răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, au fost eliberați de Hamas, vineri, și predați organizației Crucea Roșie din Egipt. Ei sunt duși la granița cu Egiptul, Rafah, ca parte a acordului temporar de încetare a focului, transmite Euronews.

Cei 13 ostatici israelieni au fost predați Armatei. Ei sunt pe teritoriul egiptean, are loc o primă evaluare extrem de rapidă a stării lor, la fața locului, sunt urcați în elicoptere și transportați la un spital.

Ostaticii vor trece, apoi, printr-un proces de întrebări din partea Șin Betului, Serviciului de securitate intern al Israelului, posibil și Mossadul, Serviciul de securitate extern.

„Poate că nu își dau seama și nu realizează, dar ei sunt deținătorii unor informații pe care serviciile de intelligence și militarii le consideră esențiale pentru a-și continua lupta împotriva Hamas”, spune jurnalistul Euronews România, Cătălin Lența.

E un moment de bucurie pentru ostaticii eliberați, pentru familiile acestora, însă mai sunt ostatici luați de Hamas care așteaptă eliberarea.

24/11/2023 , 16:42

Israel, gata să-i primească pe ostaticii eliberați. La baza aeriană Hatzerim, soldații au adus pături și jucării

Ostaticii răpiți de militanții Hamas și care vor fi eliberați astăzi din Fâșia Gaza vor fi transportați în cinci spitale din Israel, pentru a primi îngrijiri medicale. Ajunși în țară, ei vor putea lua legătura cu familiile lor doar prin intermediul unui apel video, anunță autoritățile. Înainte de a ajunge acasă, ostaticii vor discuta cu psihologi. Mulți dintre ei și-au pierdut părinții sau frații și trebuie să fie pregătiți înainte de a primi veștile triste. 

Cei 13 ostatici israelieni, primii care sunt eliberați, vor trece granița dintre Fâșia Gaza și Egipt prin punctul de la Rafah. De acolo, ei vor fi transportați la o bază aeriană în sudul Israelului.

Ziv Agmon, reprezentant al Guvernului israelian: ”Ostaticii eliberați vor trece frontiera însoțiți de reprezentanți ai Crucii Roșii. Apoi, ei vor fi preluați de membri ai Forțelor de Apărare Israeliene. Ei se vor întâlni cu fiecare ostatic, îi vor identifica și vor verifica dacă prizonierii eliberați sunt cei indicați pe liste.”

La baza aeriană a fost pregătită o sală în care vor ajunge întâi prizonierii eliberați. Soldații au adus pături, obiecte de igienă personală și jucării. În acest punct, ostaticii vor fi supuși unui scurt control medical și psihologic. De aici, ei își vor putea suna rudele. 

Ziv Agmon, reprezentant al guvernului israelian: ”Mulți dintre ostaticii care vor fi eliberați și-au pierdut rudele. Sunt copii ai căror părinți au murit, au fost uciși. Unii și-au pierdut frații. Pentru că nimeni nu a putut legătura cu prizonierii, nu știm dacă ostaticii știu ce s-a întâmplat în aceste săptămâni, iar acesta este un detaliu foarte important.”

Prizonierii eliberați vor fi transportați mai târziu la cinci spitale. Unul dintre ele se află în orașul Petah Tikva. Asistentele medicale au adus pe hol rățuște gonflabile, în semn de bun venit pentru copii care vor sosi.

24/11/2023 , 08:34

Purtător de cuvânt al armatei israeliene: 'Războiul nu s-a terminat încă'

"Războiul nu s-a terminat încă", a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, într-un mesaj în limba arabă adresat civililor palestinieni din Gaza. Într-o postare pe X, el a spus:

”Pauza umanitară este temporară. Nordul Fâșiei Gaza este o zonă de război periculoasă și este interzisă deplasarea spre nord. Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să rămâneți în zona umanitară din sud.

Este posibilă doar deplasarea din nordul Fâșiei spre sud prin intermediul drumului Salah al-Din. Deplasarea rezidenților din sudul Fâșiei către nord nu este permisă și este periculoasă.”

Înainte de încetarea focului, Israelul a bombardat în mod repetat sudul Fâșiei Gaza, în ciuda faptului că le-a spus palestinienilor să se refugieze acolo.

24/11/2023 , 08:06

Trei camioane intră în Fâșia Gaza

Trei camioane au intrat în Fâșia Gaza, două pentru combustibil și unul pentru gaz, relatează un reporter pentru Al Jazeera.

Acestea se află în parcarea pentru camioane din interiorul Fâșiei Gaza și vor fi transferate în curând la stații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE