Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 48. Armistițiul încă nu produce efecte. Acordul între cele două părți înseamnă ostatici contra prizonieri

Israelul a publicat o listă a deținuților palestinieni programați pentru eliberare. Asta, după ce s-a ajuns la un acord privind o încetare temporară a focului în războiul dintre Israel și gruparea Hamas.

Un termen corect pentru intrarea lui în vigoare, spun surse apropiate negocierilor, ar fi azi, însă consilierul pentru securitate națională al Israelului a declarat pentru presa internațională că eliberarea ostaticilor nu va avea loc înainte de vineri.

Urmărește evenimentele din ziua 47 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Israelul anunță că eliberarea ostaticilor nu va fi mai devreme de vineri
  • Papa Francisc s-a întâlnit cu rudele israeliene ale prizonierilor deținuți de Hamas
  • Israel a publicat o listă cu 300 de palestinieni care vor fi eliberați

Acceptarea eliberării a o sută cincizeci de palestinieni în schimbul a cincizeci de ostatici nu a fost o decizie ușoară. S-au ciocnit idei contrare și păreri politice diferite. Ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir, unul dintre cei care au votat împotriva acordului de armistițiu, susține că decizia va provoca un mare rău pentru generații de israelieni.

Pentru premierul Netanyahu au contat însă mai mult presiunile venite din partea rudelor celor răpiți și posibil ale partenerilor internaționali. Familiile celor răniți nu au fost înțelegătoare cu liderii de la Tel Aviv.

Și în plan internațional preocuparea este mare pentru soarta ostaticilor ținuți în Gaza, cu gândul la o posibilă aplanare a conflictului în viitor. Papa Francisc s-a întâlnit, dar separat, cu rudele israeliene ale prizonierilor deținuți de Hamas și cu palestinienii care au familii în Gaza. Toată lumea suferă, a spus suveranul pontif, dar conflictul dintre Israel și Hamas a trecut dincolo de război și a devenit terorism.

Ministerul israelian al justiției a publicat o listă cu trei sute de prizonieri palestinieni care ar putea fi eliberați.

Lista include cel puțin 33 de femei și 123 de minori. Cei mai tineri deținuți au 14 ani, iar cea mai în vârstă este o femeie de 59 de ani. Cât privește acordul de oprite temporară a luptelor, acesta pare alcătuit în așa fel încât să încurajeze eliberarea și mai multor ostatici în schimbul palestinienilor închiși în Israel.

Alți 12 români evacuați din Gaza

Alți 12 români și rudele lor au fost evacuați din Fășia Gaza, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Românii din Gaza care nu au cerut, până acum, să fie evacuați, dar ar putea să facă acest lucru, în cazul în care conflictul s-ar muta în sudul Fâșiei, vor fi sprijiniți de autoritățile române.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE