Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Celula secretă. Cum s-a ajuns la armistițiul dintre Israel și Hamas și cine sunt actorii principali. Negocierile, pas cu pas

Guvernul israelian și gruparea Hamas au ajuns, în cele din urmă, la un armistițiu, ceea ce reprezintă cea mai mare realizare diplomatică în cadrul acestui război. Va exista o încetare a focului timp de patru zile în Fâșia Gaza, începând de joi, de la ora 10:00, iar Hamas va elibera "până la" 50 de ostatici, în timp ce Israel va elibera "până la" 150 de deținuți palestinieni, în schimb.

Însă aceste negocieri au fost realizate foarte dificil, iar unele dintre ele au fost în secret, conform publicației Politico și anumiți actori au contribuit decisiv la asta.

Armistițiul Israel - Hamas, pas cu pas

Imediat după atacul declanșat de Hamas pe 7 octombrie, Qatarul, care este un apropiat al SUA, a discutat cu americanii și le-a dat detalii despre ostatici, dar a sugerat și crearea unei celule mici formate de SUA și Israel.

Discuțiile s-au materializat prima dată pe 23 octombrie, când au fost eliberați doi americani, Natalie și Judith Ranaan. Iar a doua zi, Hamas a spus că va elibera mai multe persoane dacă Israelul nu intervine terestru în Gaza. Ceea ce însă nu era posibil, având în vedere obiectivele armatei. În plus, israelienii nu erau de acord cu asta până nu aveau dovezi că ostaticii chiar sunt în viață și că vor primi garanții solide că aceste persoane vor fi eliberate.

Rolul principal în negocierile ulterioare care au condus la crearea acestui armistițiu l-a jucat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan. Acesta a apelat la Brett McGurk și Josh Geltzer, oamenii săi de încredere din Consiliu. Au existat discuții tensionate la care a participat și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, pe 14 noiembrie.

Abia la o săptămână după acea discuție s-a materializat efectiv acel armistițiu, care presupune ca Hamas să elibereze 50 de femei și copii răpiți pe 7 octombrie, dintre care trei sunt cetățeni americani, inclusiv o fetiță de trei ani, ai cărei părinți au fost uciși. De cealaltă parte, Israelul s-a angajat că va elibera 150 de prizonieri palestinieni, femei și adolescenți.

Ca detaliu, fiecare grup de zece ostatici eliberați în plus față de cei 50 stabiliți inițial va însemna extinderea armistițiului cu încă o zi, după cum a anunțat guvernul israelian. Aceste propuneri existau, conform sursei citate, încă înainte ca armata israeliană să declanșeze operațiunea terestră în Fâșia Gaza.

Qatarul a jucat un rol decisiv în negocieri

La un moment dat, discuțiile s-au împotmolit după ce Israelul a intrat în Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, în subteranul căruia a descoperit centre operaționale și de comandă ale grupării Hamas, precum și diverse tuneluri.

Dar la trei zile după discuția de pe 14 noiembrie, Joe Biden l-a sunat pe emirul Qatarului și atunci a fost momentul în care s-a structurat armistițiul, în așa fel încât femeile și copiii să aibă prioritate la a fi eliberați.

Pe 18 noiembrie, la Cairo, Brett McGurk s-a întâlnit cu Abbas Kamel, șeful serviciilor de informații din Egipt, iar Hamas a acceptat acordul la care se ajunsese cu o zi înainte, în Qatar. De cealaltă parte, israelienii au precizat că acceptă acordul, dar "cu mici modificări". A fost momentul în care emirul Qatarului le-a transmis celor din Hamas că "aceasta este oferta finală". După alte discuții de amănunt, care au avut loc în următoarele două zile, armistițiul a fost acceptat total și Hamas și-a dat ultimul ok pe 21 noiembrie.

Dar aceste negocieri au durat, practic, cinci săptămâni, iar sursele din cadrul discuțiilor susțin că a fost "un efort istovitor".

Însă scopul este, evident, eliberarea tuturor ostaticilor, adică a restului de 200 de persoane ținute în captivitate de Hamas. Printre acestea se numără și cetățeni cu dublă cetățenie. Americanii susțin că Hamas se află în criză și sub o presiune uriașă, astfel că negocierile ar putea da și mai multe roade în zilele următoare. Însă chiar și așa, Netanyahu a anunțat că războiul va fi reluat din momemntul în care armistițiul va expira.

"Suntem în război și vom continua să fim în război. Vom continua până când ne vom atinge obiectivele", a spus Netanyahu, după ce a fost anunțat acordul.

Iar obiectivele Israelului rămân eliberarea tuturor ostaticilor și "eliminarea completă a grupării Hamas și asigurarea că nu va mai exista nicio altă amenințare pentru statul Israel, din Gaza".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE