Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armistițiul Israel-Hamas, analizat. Ovidiu Raețchi: Acceptarea schimbului de ostatici arată că Hamas este în criză

După șase ore de dezbateri, guvernul israelian și Hamas au ajuns la un acord privind un armistițiu de încetare a luptelor. Informațiile inițiale indicau că Israelul ar urma să elibereze "până la" 150 de deţinuţi în schimbul a "până la" 50 de ostatici. Numărul ostaticilor palestinieni eliberați ar putea fi, de fapt, mai mare.

Ovidiu Raețchi, președintele Centrului Euroatlantic pentru Reziliență, scriitor și istoric specializat în zona Orientului Mijlociu și a Mării Negre, a vorbit pentru Euronews România despre acest moment important al conflictului Israel-Hamas.

”Acceptarea schimbului de ostatici arată că Hamas este în criză”

Ovidiu Raețchi, despre armistițiul Israel - Hamas: ”Din punctul meu de vedere, faptul că Hamas acceptă să elibereze atât de repede un număr atât de mare de ostatici arată că organizația este în criză, că nu are o strategie și că asupra ei se aplică o presiune mare din partea statelor arabe puternice implicate în negocieri. Pentru că acestea au înțeles că ceea ce organizația teroristă Hamas a făcut pe 7 octombrie este inacceptabil.

Cu alte cuvinte, Hamas și statele care încă mai întrețin un dialog cu această organizație caută o soluție de a elibera ostaticii. Nu doar aceștia de acum, ci toți ostaticii capturați în 7 octombrie cât mai repede, încercând totuși să dea impresia că obțin ceva la schimb și că negociază”.

”Hamas nu mai are în momentul de față o strategie”

Ovidiu Raețchi: ”Dar, în realitate, după părerea mea, Hamas nu mai are în momentul de față o strategie și hotărârea dovedită de Israel în a trata această organizație ca una teroristă și a o distruge, dublată de hotărârea statelor euro-atlantice de a sprijini această strategie, dă rezultate”.

Deși, inițial, fusese anunțat că Israelul va elibera 150 de ostatici, numărul acestora a fost dublat. Guvernul israelian a publicat miercuri numele a 300 de deţinuţi palestinieni care ar putea fi eliberaţi”.

De ce a acceptat Israelul armistițiul?

Ovidiu Raețchi, despre numărul de ostatici negociat: ”Tradiția unor astfel de schimburi în trecut putea să fie infinit mai mare din perspectiva palestinienilor eliberați, uneori pentru un singur militar răpit din Tzahal sau uneori chiar pentru trupuri neînsuflețite ale militarilor israelieni. Mie mi se pare că Hamas încearcă, pur și simplu, să obțină o victorie simbolică pe care să o arate pentru a dovedi că are o strategie.

Israelul pare că a cedat un număr minim de deținuți palestinieni pentru a permite, cumva, Hamas-ului să dea senzația că obține ceva. Însă, în realitate cred că Hamas-ul și statele care păstrează dialogul cu Hamasul vor să returneze acești ostatici cât mai repede. Și, dacă nu ar exista o nevoie de comunicare cu palestinienii, probabil că aceste eliberări s-ar face fără condiții”.

”Obiectivul Israelului rămâne eliminarea Hamas”

Ovidiu Raețchi: ”Obiectivul Israelului rămâne eliminarea Hamas. Și acest armistițiu nu va schimba semnificativ decizia lui Benjamin Netanyahu și a întregii elite politice și militare israeliene de a distruge Hamas pentru că este decizia absolut justificată. Orice organizație de tip terorist DAESH și Al Qaeda, și acum Hamas, care comite crime atât de grave, nu trebuie tolerată, nu trebuie legimitată.

Sigur că Hamas speră că un armistițiu înseamnă o formă de recunoaștere implicită, pentru că un armistițiu presupune două tabere diplomatice. Însă Israelul nu va accepta această paradigmă și își va continua presiunea militară. Pentru că presiunea militară, între altele, și funcționează. Cu cât Hamas-ul devine mai slab, cu cât centrele lui sunt distruse, cu cât liderii lui sunt eliminați, cu atât și disponibilitatea de a negocia a Hamas-ului crește.

Dacă Israelul nu ar fi intrat în Fâșia Gaza, ar fi așteptat în spatele gardului de protecție, să se negocieze, să se găsească o soluție diplomatică, vă garantez că nu ar fi primit un număr atât de mare de ostatici israelieni în aceste condiții și negocierile ar fi durat infinit mai mult”.

Ce ar putea urma după armistițiul Israel-Hamas?

Ovidiu Raețchi: ”Trebuie să ne luăm o mică rezervă a funcționalității acordului în integralitate pentru că, de multe ori, apar incidente. Dacă armistițiul va funcționa bine, există două variante. Fie Tzahal-ul își reia în forță ofensiva, fie Hamas-ul și statele care au dialog cu Hamas-ul revin cu o nouă ofertă de nerefuzat pentru opinia publică israeliană, cu încă 50 de deținuți care vor fi oferiți Israelului și acest ritm să fie păstrat până când atmosfera să devină una mai favorabilă încetării focului și Hamas-ul să dea cumva impresia că e o tabără rezonabilă.

Dar, indiferent de strategia Hamas, dacă Hamas-ul se va dovedi foarte rezonabil în următoarele două săptămâni și va veni cu oferte repetate de eliberare de ostatici, să nu uităm că acei ostatici au ajuns acolo după ce peste 1000 de israelieni au fost măcelăriți fără nicio vină, că au fost ținuți în captivitate aproape două luni în condiții groaznice.

Dacă Hamas ar fi lăsat să supraviețuiască, aceste episoade s-ar repeta. Pentru că se repetă de două decenii acolo în Fâșia Gaza. Chiar dacă Hamas-ul va încerca să prezinte o versiune foarte diplomatică și pașnică a sa în următoarea perioadă, pentru a obține un acord de încetare a focului mai consistent, mai trainic, poate chiar un armistițiu pe termen lung sau nedefinit, nu văd cum Israelul poate să oprească operațiunile sale militare în această fază, fără să poată să raporteze o pedepsire a tuturor celor responsabili pentru atacul din 7 octombrie și fără să poată să raporteze o distrugere a capacității operaționale militare a Hamas”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE