Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Există o ”nevoie urgentă de a ameliora situaţia umanitară” în Gaza, i-a spus Scholz lui Netanyahu

Publicat de: Euronews

Există "o nevoie urgentă de a ameliora situaţia umanitară" în Fâşia Gaza, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Cancelarul "a subliniat nevoia urgentă de a ameliora situaţia umanitară a locuitorilor din Fâşia Gaza", a precizat sâmbătă cancelaria de la Berlin într-un comunicat. "Armistiţii umanitare ar putea contribui la o ameliorare substanţială a asistenţei aduse populaţiei", a adăugat el.

Benjamin Netanyahu a prezentat la rândul său "eforturile Israelului pentru a-i proteja pe civilii din Fâşia Gaza", potrivit comunicatului.

Războiul între Israel şi Hamas a fost declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene pe 7 octombrie în Israel. Drept represalii, Israelul a jurat să distrugă Hamas, bombardând fără încetare teritoriul asediat.

12.300 de palestinieni ar fi fost uciși în bombardamente

Potrivit guvernului Hamas, 12.300 de palestinieni au fost ucişi în aceste bombardamente, în majoritate civili. Potrivit ONU, peste două treimi din cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost strămutaţi din cauza războiului.

De partea israeliană, atacul Hamas s-a soldat cu 1.200 de morţi, în majoritate civili ucişi pe 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene.

În acest context, cancelarul Olaf Scholz l-a asigurat sâmbătă pe omologul său de "deplina solidaritate a Germaniei cu persoanele din Israel". "El s-a angajat că Germania este de neclintit alături de Israel", potrivit comunicatului.

Aceste declaraţii intervin a doua zi după o vizită a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Berlin, cu prilejul căreia diferenţele de opinie între cei doi lideri privind conflictul din Orientul Mijlociu au fost evidente.

În cadrul unei conferinţe de presă comune, Olaf Scholz a cerut vineri să nu fie pus sub semnul întrebării "dreptului Israelului de a se apăra" şi Erdogan a făcut apel la Israel să-şi înceteze "imediat" bombardamentele asupra Fâşiei Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE