Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 43. Turcia va încerca să reconstruiască Fâşia Gaza dacă se obţine un armistiţiu, promite Erdogan

Turcia va face eforturi de a reconstrui infrastructura deteriorată, spitalele şi şcolile din Gaza dacă se ajunge la un armistiţiu, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan potrivit relatărilor de sâmbătă ale media turce, relatează Reuters.

"Dacă se ajunge la un armistiţiu, vom face orice este necesar pentru a compensa distrugerea provocată de Israel", le-a spus Erdogan ziariştilor în avionul cu care revenea de la Berlin, unde a avut convorbiri cu liderii germani.

"Vom face eforturi să reconstruim infrastructura deteriorată în Gaza şi să reconstruim şcolile, spitalele distruse, facilităţile de furnizare a apei şi energiei", a mai spus el, potrivit Haber.

Anterior în cursul săptămânii Erdogan i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să anunţe dacă are arme nucleare şi a reluat din nou subiectul sâmbătă în discuţia cu jurnaliştii, făcând apel la organizarea de inspecţii nucleare.

"Noi Turcia, facem acest apel. Armele nucleare ale Israelului trebuie inspectate fără nicio îndoială înainte de a fi prea târziu. Vom monitoriza acest lucru", a spus el.

Erdogan a mai spus că familiile israelienilor ţinuţi ostatici de Hamas i-au trimis o scrisoare prin care i-au cerut să intervină pentru a asigura eliberarea lor şi a spus că serviciile de informaţii turce au fost activate pentru a analiza această chestiune

18/11/2023 , 18:07

Hamas și armata israeliană se contrazic pe tema evacuării spitalului Al Shifa

Oficialii controlați de Hamas din Gaza susțin că armata israeliană a cerut evacuarea spitalului Al-Shifa într-o oră. Însă armata israeliană neagă informația și susține că directorul unității a cerut garanția că cei care vor să plece sunt în siguranță. De altfel a asigurat până la ora 16:00 un coridor pentru cei care au vrut să se evacueze către sud. Însă bombardamentele continuă și de o parte și de cealaltă.

Armata israeliană rămâne în spitalul Al Shifa, cel mai mare din Gaza, lângă care a găsit trupul neînsuflețit al unui caporal, luat ostatic în 6 octombrie.

Între timp, Hamas a publicat pe Telegram un film care ar descrie luptele în care s-au angajat militanții cu armata israeliană în nordul Fâșiei. Forțele statului evreu, pe de altă parte, susțin că au găsit armament al militanților ascuns într-o grădiniță din aceeași zonă.

În ce privește viitorul Fâșiei Gaza, administrația SUA îl contrazice pe premierul israelian, care pledează pentru un control asupra enclavei.

În același timp,  oficialii americani și europeni spun că eliberarea ostaticilor ar conduce la o încetare a focului și ar permite livrarea unui număr mai mare de ajutoare umanitare. 

Urmărește evenimentele din ziua 42 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • ONU spune că nu mai poate livra alimente și provizii în Gaza, din cauza comunicațiilor întrerupte.
  • Contradicții între armata israeliană și Hamas pe tema spitalului Al-Shifa.

ONU spune că nu mai poate livra alimente și provizii în Gaza

Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din orașul Khan Younis, situat în sudul Fâșiei Gaza, să se deplaseze spre vest, departe de zona de conflict. Pe de altă parte, ONU spune că nu mai poate livra alimente și provizii în Gaza. Din cauza comunicațiilor întrerupte, personalul ONU nu poate fi contactat și astfel livrările sunt imposibile.

Sistarea livrărilor de ajutoare este îngreunată și de lipsa combustibilului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Secretarului General al ONU, există un stoc de ajutoare care așteaptă la punctul de trecere de la Rafah. Însă acestea nu pot fi preluate, deoarece nu există camioane cu combustibil la dispoziția ONU.

Juliette Touma, director de comunicare, Organizația Națiunilor Unite: Nu dispunem de cele mai actualizate informații cu privire la situația generală din Gaza, din cauza rețelei de telecomunicații. Atunci când se întâmplă acest lucru, suntem complet deconectați de la personalul nostru din Fâșia Gaza. Marea majoritate a personalului nostru nu poate comunica cu noi atunci când se întâmplă acest lucru.

Oficialii israelieni au fost de acord să permită intrarea în Gaza a două camioane de combustibil pe zi pentru nevoile ONU. Însă această cantitate reprezintă doar jumătate din nevoile organizației.

Forțele de apărare israeliene continuă să extindă operațiunile terestre împotriva Hamas și a filialelor sale în mai multe zone din Fâșie. Printre obiectivele armatei se numără căutarea și distrugerea fabricilor de armament și a locurilor de lansare a rachetelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE