Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 42. Zece persoane au fost ucise într-un nou atac în Gaza

Un nou raid terestru israelian a avut loc în Cisiordania. Presa palestiniană susține că armata israeliană avansează în mai multe direcții, sprijinită de 80 de vehicule blindate. Pe de altă parte, agențiile umanitare ONU avertizează că nu mai există locuri sigure în Gaza, unde oamenii să se poată adăposti.

Mai multe cartiere ale orașului Jenin sunt izolate. Pe e altă parte, 10 oameni, inclusiv copii, au fost uciși într-un atac israelian în partea de sud a Fâșiei Gaza, potrivit presei locale. Cu o zi mai devreme, armata israeliana aruncase pliante prin care le cerea civililor să evacueze zona sau să se adăpostească.

Urmărește evenimentele din ziua 41 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, a declarat că "mii de femei, copii, bolnavi și răniți sunt în pericol de moarte", în timp ce raidurile israeliene asupra al-Shifa continuă pentru a treia noapte.
  • Spitalul Indonesia din nordul Gaza este "complet scos din funcțiune", spune directorul spitalului pentru Al Jazeera, în timp ce medicii tratează pacienții care nu au putut primi îngrijiri la al-Shifa.
  • Cel puțin 11.470 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie, dar bilanțul nu a fost actualizat de câteva zile din cauza colapsului sistemului de sănătate din enclavă care colecta datele. În Israel, bilanțul oficial al victimelor atacurilor Hamas se ridică la peste 1.200 de morți.
17/11/2023 , 13:32

ONU confirmă că este în imposibilitatea de a livra ajutoare în Gaza

ONU a confirmat că nu poate duce ajutoare în Gaza astăzi, deoarece nu poate comunica cu personalul de la fața locului - liniile telefonice și internetul sunt întrerupte pentru a doua zi - și nu există suficient combustibil pentru distribuție.

În cadrul unei discuții cu Yolande Knell de la BBC, Juliette Touma de la UNRWA - agenția de ajutorare a ONU care îi ajută pe palestinieni - a declarat că această situație s-ar putea schimba rapid dacă comunicațiile și combustibilul ar fi restabilite.

La începutul acestei săptămâni, un camion cisternă a livrat combustibil în Gaza pentru prima dată de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, în octombrie, dar acesta s-a terminat deja.

Programul alimentar mondial al ONU a declarat că rezervele de alimente și apă sunt "practic inexistente", iar locuitorii din Gaza se confruntă acum cu "posibilitatea imediată de a muri de foame".

17/11/2023 , 11:25

Netanyahu afirmă că există "indicii puternice" că ostaticii israelieni se aflau la Al-Shifa

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit la CBS Evening News din SUA, declarând că există "indicii puternice" că ostatici israelieni sunt ținuți la spitalul Al-Shifa și că acesta a fost "unul dintre motivele pentru care am intrat".

Netanyahu a declarat că nu existau ostatici la spital atunci când forțele au intrat în spital miercuri, susținând: "Dacă au existat [ostatici], aceștia au fost scoși".

Israelul spune că are informații suplimentare despre cei reținuți, dar Netanyahu a declarat: "Nu am mai avut informații despre cei reținuți: "cu cât spun mai puțin despre asta, cu atât mai bine".

Israelul a acuzat în repetate rânduri Hamas că adăpostește o bază majoră sub spitalul Al-Shifa - lucru pe care Hamas îl neagă.

Netanyahu nu a detaliat ce informații are Israelul care să sugereze că ostaticii sunt ținuți la Al-Shifa.

17/11/2023 , 08:34

IDF a publicat imagini cu "tunelurile de sub spitale"

În ultimele ore, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au postat pe X (fostul Twitter) imagini și videoclipuri care, potrivit acestora, arată tunelurile Hamas sub spitalele din Gaza. Israelul anunțase anterior că a găsit aceste situri.

"În interiorul complexului spitalului Shifa, a fost descoperit un tunel terorist al Hamas", a scris pe Twitter FDI într-o declarație care însoțește o înregistrare video care, susțin ei, arată intrarea într-un pasaj subteran în incinta spitalului din Gaza City.

Autenticitatea imaginilor nu a putut fi verificată.

La începutul acestei săptămâni, FDI a publicat, de asemenea, o înregistrare video din același spital, în care anunța descoperirea de arme și explozibili care ar fi fost găsiți în acel centru medical.

În cea mai recentă postare a transmis o imagine cu "o cantitate mare de armament și muniție" găsită în spitalul Al-Quds.

Israelul afirmă că Hamas operează în interiorul și sub spitale, iar SUA afirmă că au, de asemenea, informații care susțin afirmația Israelului. Hamas și autoritățile spitalicești au negat în mod constant aceste afirmații.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE