Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 41. Israel cere evacuarea unor zone din sudul Fâșiei Gaza

Armata Israelului îi avertizează pe palestinieni să evacueze o parte din sudul Fâșiei Gaza, acolo unde este orașul Khan Younis. În zonă au fost aruncați fluturași în care oamenilor din patru orașe li se spune să plece din case și să se îndrepte spre adăposturi.

Militarii israelieni spun că palestinienii care se află în apropierea teroriștilor sau a bazelor lor își pun viața în pericol. Și asta pentru că fiecare casă folosită de teroriști va fi vizată, adică va fi atacată. Manifeste similare au fost aruncate deasupra nordului Fâșiei Gaza înainte de ofensiva terestră.

Cu puțin timp în urmă, ministerul de interne din Gaza, condus de Hamas, a anunțat că elicopterele israeliene au tras asupra caselor aflate la est de orașul Khan Younis.

Hamas spune că Israelul a desfășurat buldozere la spitalul Al-Shifa

La două săptămâni și jumătate de la momentul în care a pătruns terestru în Fâșia Gaza, Armata israeliană a ajuns și în locul pe care îl consideră centrul principal de comandă al Hamas, adică spitalul Al-Shifa. Militarii israelieni au pătruns în el cu o zi înainte, însă operațiunea este una complexă și delicată.

Al-Shifa este cel mai mare spital din Fâșia Gaza, iar israelienii susțin că sub el există niște tuneluri și camere de comandă. La o zi distanță, Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, susține că israelienii au desfășurat buldozere la spital.

"Buldozere israeliene au distrus anumite părţi ale intrării de sud", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Mohammed Zaqout, directorul spitalului, spune că tancurile au pătruns în incinta spitalului, iar soldații au intrat chiar și în departamentele de urgență, de chirurgie și de terapie intensivă.

Armata israeliană a confirmat că are loc o operaţiune la acest spital și a anunţat, miercuri seară, că a găsit "muniţie, arme şi echipamente militare" ale Hamas în spitalul Al-Shifa.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: "Pot spune deja că am găsit uniforme ale agenților Hamas, care au fost aruncate pe podeaua spitalului, pentru a le permite agenților să scape, probabil în civil."

Hamas folosește spitalul Al-Shifa drept centru strategic şi dispune de o infrastructură de tuneluri sub clădirile spitalului, după cum susțin israelienii, citați de Reuters.

Conform ONU, în spital se află circa 2.300 de oameni (pacienţi, personal medical şi civili palestinieni strămutaţi).

Joe Biden susține intervenția armatei israeliene

Între timp, a reacționat și președintele SUA, Joe Biden. Întrebat dacă Israelul va opri războiul, pentru a evita ca civilii să cadă victime colaterale, șeful statului american a precizat că așa ceva "nu este realist". Aflat la o întâlnire cu Xi Jinping, acesta a subliniat și el faptul că Hamas are centrul operațional chiar la spitalul Al-Shifa.

"Hamas a spus deja public că intenționează să atace din nou Israelul, așa cum a făcut înainte, decapitând copii, incendiind de vii femeile și copiii. Deci ideea că se vor opri și nu vor face nimic nu este realistă. Nu este un bombardament obișnuit, este cevadiferit. Ei trec prin aceste tuneluri și intră în spital. De asemenea, soldații aduc incubatoare sau alte mijloace necesare pentru a ajuta oamenii din spital și le-au dat medicilor, asistentelor și personalului oportunitatea de a scăpa de pericol. Deci, aceasta este o poveste diferită decât cea cu bombardamentul nediscriminatoriu. Forțele de Apărare Israeliene știu că au obligația de a folosi cât mai multă prudență atunci când își urmăresc țintele. Nu e ca și cum se grăbesc la spital, bătând la uși, trăgând oamenii deoparte și împușcând oamenii fără discernământ", a spus Biden.

Sumar:

  • Hamas spune că armata israeliană a intrat cu buldozerele în spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza.
  • Joe Biden susține operațiunea armatei israeliene la spitalul din Gaza și susține că e puțin probabil ca focul să înceteze.
  • Locuința șeful biroului politic al Hamas a fost lovită cu rachete de armata israeliană.
  • Tedros Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății: "Incursiunea militară a Israelului în spitalul Al-Shifa din orașul Gaza este total inacceptabilă. Spitalele nu sunt câmpuri de luptă. Suntem extrem de îngrijorați pentru siguranța personalului și a pacienților."
16/11/2023 , 12:35

Atac armat în Ierusalim

Cel puțin patru oameni au fost răniți în urma unui atac armat comis într-un post de control din sudul Ierusalimului. Poliția israeliană anunță că totul a fost pus la cale de trei bărbați palestinieni care au fost împușcați mortal de forțele de ordine. Atacul a avut loc pe drumul care face legătura între localitățile evreiești din Cisiordania și Ierusalim. În zonă, situația este tot mai tensionată. În ultimele săptămâni au fost comise mai multe atacuri asupra civililor și a forțelor de securitate israeliene din Cisiordania.

16/11/2023 , 09:00

Locuința șeful biroului politic al Hamas a fost lovită cu rachete de armata israeliană

După un atac aerian, armata israeliană a lovit locuința unui lider al Hamas, Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al grupării, după cum au precizat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).

Haniyeh, considerat liderul general al grupării Hamas, locuiește în Qatar de câțiva ani.

Conform armatei israeliene, casa lui "a fost folosită ca infrastructură teroristă și adesea a servit drept punct de întâlnire pentru liderii de rang înalt ai Hamas".

Haniyeh a fost ales lider al Hamas în 2017, dar a controlat în mare măsură activitățile politice ale grupului său din afara Gazei. El a fost mâna dreaptă a unui fondator Hamas, șeicul Ahmed Yassin, înainte ca acesta să fie asasinat în 2004.

Haniyeh a devenit prim-ministru la scurt timp după ce a condus grupul spre victoria în alegerile din Gaza din 2006.

În operațiunea lor din Gaza, forțele armate israeliene au găsit multe arme, centuri explozive, butoaie cu explozibil, rachete antitanc, echipamente de comunicații și documente.

Soldații israelieni au "localizat și distrus, de asemenea, un depozit de arme al forțelor navale Hamas, care conținea echipament de scafandru, dispozitive explozive și arme", a mai precizat IDF.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE