Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Primul camion cu combustibil intră în Gaza, în urma unui acord între părți

Publicat de: Euronews

Primul camion care va livra combustibil Fâşiei Gaza de la impunerea de către Israel a unui asediu total asupra enclavei, pe fondul războiului său cu Hamas, a traversat miercuri punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dintre enclava palestiniană şi Egipt, au declarat două surse de securitate egiptene, citate de Reuters, potrivit Agerpres.

Un acord între părți

Martori au declarat că alte două camioane erau staţionate de partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah, aşteptând să intre în Gaza. Livrări limitate de ajutor umanitar au trecut graniţa dintre Egipt şi Gaza începând din 21 octombrie, dar Israelul a refuzat să permită intrarea de combustibil.

În ultimele zile, Naţiunile Unite au avertizat că vor fi nevoie să-şi înceteze operaţiunile umanitare, inclusiv distribuirea de ajutoare în interiorul Gazei, pe măsură ce rezervele lor de combustibil se împuţinau.

Marţi, un camion cu combustibil a sosit la Rafah, care leagă Gaza de Egipt, pentru a încărca camioanele Agenţiei ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), au informat surse umanitare, citate de EFE.

Pe de altă parte, ONG-ul egiptean Sinai for Human Rights, cu sediul la Londra, a indicat - citând o sursă anonimă - că miercuri s-a ajuns la un acord între părţi care prevede "intrarea în cantităţi limitate de combustibil începând chiar din această miercuri în Fâşia Gaza, având ca destinaţie agenţiile ONU" care operează acolo.

Necesitatea combustibilului în Gaza

Comisarul general al UNRWA Philippe Lazzarini a reiterat marţi seară într-un comunicat că "depozitul de combustibil este gol" şi că, "fără combustibil, operaţiunea umanitară din Gaza se apropie de sfârşit", în ciuda faptului că agenţia a raţionalizat rezervele de combustibil în ultimele săptămâni şi a accesat rezerve limitate din Fâşie în coordonare cu autorităţile israeliene.

Din 7 octombrie, de la izbucnirea războiului, ca urmare a atacului grupării islamiste Hamas asupra sudului Israelului care s-a soldat cu circa 1.200 de morţi pe teritoriul israelian, în Fâşia Gaza nu a intrat niciun camion încărcat cu combustibil, esenţial pentru funcţionarea spitalelor, brutăriilor şi uzinelor de purificare a apei, din cauza opoziţiei manifestate de Israel care se teme că acest combustibil ar putea ajunge la Hamas.

Din cauza penuriei de combustibil, multe spitale din enclava palestiniană au fost nevoite să-şi suspende sau să-şi reducă serviciile de sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE