Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul pentru care meciul România-Israel se joacă în Ungaria. România are șanse de calificare pentru Euro 2024

Naționala României întâlnește sâmbătă seară Israelul, într-un meci decisiv pentru calificarea la Campionatul European de anul viitor. Meciul se va juca la 50 de kilometri de Budapesta, în localitatea în care a copilărit premierul Ungariei, Viktor Orban.

Dacă nu pierde, echipa antrenată de Edi Iordănescu va obține bilete pentru turneul final din Germania. Înainte de meci a vorbit despre întâlnire și Idan Golan, fotbalist israelian care joacă în România.

Naționala României a ajuns joi seară la Budapesta, după un drum de trei ore cu avionul și apoi autocarul. Meciul cu Israel, programat sâmbătă seară, se va juca pe Pancho Arena din Felcsut.

În localitatea cu nici două mii de locuitori și-a petrecut mare parte a copilăriei premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care a fost în tribune și la meciul dintre Israel și Elveția. Pe stadionul cu o capacitate de doar 3.800 de locuri își joacă meciurile de pe teren propriu Academia Pușkaș, echipă clasată pe locul trei în campionatul maghiar și care este susținută de Guvernul de la Budapesta.

”Este un moment pe care l-am dorit și așteptat. Este un meci decisiv, presiunea este una imensă, dar grupul este pregătit.”, Edward Iordănescu, selecționerul echipei naționale.

De ce se joacă meciul România-Israel în Ungaria

”Din cauza războiului, nu sunt evenimente sportive în Israel. Mai multe țări europene s-au oferit voluntare să fie gazde pentru echipa națională israeliană.

Principalele candidate au fost Germania și Ungaria. Ambasadorul Israelului la Budapesta a spus că a fost aleasă Ungaria pentru ca fotbaliștii să se simtă în siguranță și pentru că au amintiri frumoase despre evenimentele sportive aici.”, a declarat corespondentul Euronews Ungaria, Adam Magyar, a explicat motivele pentru care naționala Israelului a ales să joace în Ungaria.

Stadionul se află chiar lângă casa premierului Ungariei, Viktor Orban

”Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar este un mic regat, cu academie de fotbal, stadion, dormitoare, cu mai multe clădiri noi în jurului stadionului pe care îl vedeți în imagini. Iar echipa a devenit una de succes, în ciuda faptului că se află într-un mic sat. Este satul în care Viktor Orban și-a petrecut câțiva ani din copilărie.”, a mai spus Adam Magyar.

Jucătorii români sunt încrezători în șansele lor. Fundașul lui Rayo Vallecano, Andrei Rațiu, plecat din România de la vârsta de șase ani, este nerăbdător să joace la Euro.

Cu două meciuri rămase de disputat și cu patru puncte avans față de Israel, tricolorilor le este suficient un egal pentru a reuși calificarea la Campionatul European, după opt ani de pauză. Idan Golan, fotbalistul din Israel care joacă acum în liga a doua din România, la Gloria Buzău, crede că șansele la calificare sunt egale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE