Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 47. MAE: Alți 12 români și rudele lor au fost evacuați din Fâșia Gaza

Cetățenii români și membrii lor de familie au trecut în Egipt, prin punctul de frontieră Rafah. Specialiști ai Celulei de Criză a MAE i-au însoțit până la Cairo, de unde vor fi îmbarcați pe o aeronavă și aduși în țară.

Până în prezent, 249 de români și rudele lor au fost evacuați din enclava palestiniană. Iar 236 dintre ei au fost deja aduși în țară.

Românii din Gaza care nu au cerut, până acum, să fie evacuați, dar ar putea să facă acest lucru, în cazul în care conflictul s-ar muta în sudul Fâșiei, vor fi sprijiniți de autoritățile române. Oficialii MAE au anunțat, recent, acest lucru, la Euronews România.

Armistițiu temporar Israel-Hamas

Guvernul israelian a aprobat miercuri dimineață după 6 ore de dezbateri, un acord care prevede eliberarea a cel puțin 50 de ostatici, femei și copii, în schimbul unui armistițiu de 4 zile a luptelor, potrivit unei declarații guvernamentale. În schimb, Israelul va elibera 150 de deținuți palestinieni.

Hamas a precizat într-o declarație că 150 de prizonieri palestinieni aflați în închisorile israeliene vor fi eliberați ca parte a acordului. Prizonierii care vor fi eliberați sunt femei și copii cu vârste de 18 ani sau mai mici. Acordul implică, de asemenea, intrarea a sute de camioane care transportă ajutoare, provizii medicale și combustibil în toate zonele din Gaza, se arată în comunicatul Hamas.

Urmărește evenimentele din ziua 46 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Bombardamentele israeliene continuă peste noapte în Gaza, inclusiv în jurul spitalului indonezian și în Khan Younis, în sudul enclavei.
  • Peste 14.100 de persoane au fost ucise în Gaza din 7 octombrie. În Israel, bilanțul oficial al victimelor atacurilor Hamas se ridică la aproximativ 1.200 de morți.
22/11/2023 , 21:46

Refugiații din Gaza vor oprirea războiului. Sute de mii au fugit din zona de nord și locuiesc acum în condiții grele

Palestinienii care au fugit din casele lor din cauza războiului consideră că o pauză de câteva zile nu este de ajuns după o lună și jumătate de lupte și bombardamente. Palestinienii din Gaza cer comunității internaționale să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta un armistițiu complet care pune capăt unui război care a ucis peste 11.000 de oameni numai în Fâșia Gaza.

Sute de mii de palestinieni au plecat din localitățile din nordul Fâșiei Gaza spre sudul oarecum mai liniștit, dar oricum aglomerat. Locurile în care se pot adăposti sunt puține, așa că sunt obligați să se înghesuie pe unde pot. O clădire unde au găsit adăpost este o școală care funcționează sub coordonarea Organizației Națiunilor Unite.

Sameeh Al kafarna, refugiat din Beit Hanoun: ”Vrem multe încetări umanitare ale focului, avem nevoie de o încetare totală a focului. În că sunt copii, bătrâni și femei sub dărâmături. Dacă vrem să le scoatem de sub ruine avem nevoie de mult timp, cel puțin o lună. Cer țărilor, tuturor țărilor prietene și arabe, să exercite presiuni asupra ocupației israeliene, să pună în aplicare o încetare a focului, astfel încât să ne putem întoarce la casele noastre în mod pașnic.”

Acordul de încetare temporară a războiului înseamnă și un schimb de 50 de ostatici ținuți captivi în Gaza de către Hamas pentru 150 de minori și femei palestiniene deținute în închisorile israeliene. Unii palestinieni s-au plâns că schimbul nu rezolvă nici una dintre nevoile lor urgențe.

Amal Mahmoud, refugiată din Beit Hanoun: ”Nu suntem mulțumiți cu acest armistițiu. Avem nevoie de un armistițiu chiar acum, pe termen lung, astfel încât să putem merge la casele noastre. În țara noastră, la frații noștri, nu știm nimic despre cei din familia noastră. Toată lumea este împrăștiată în regiune, poate sunt ca noi și stau în astfel de condiții îngrozitoare? Gătind la foc și încercând să supraviețuim, și nu găsim nimic, iar toate prețurile sunt atât de mari.”

Palestinienii din Fâșia Gaza cer comunității internaționale să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta un armistițiu complet care pune capăt unui război care a ucis peste 11.000 de oameni numai în Fâșia Gaza.

22/11/2023 , 09:31

Președintele israelian susține acordul de eliberare a prizonierilor

Președintele Israelului, Isaac Hertzog, afirmă că "rezervele" privind acordul de armistițiu și eliberarea prizonierilor palestinieni "sunt de înțeles, dureroase și dificile, dar, date fiind circumstanțele, susțin și sprijin decizia ... de a merge mai departe cu acordul de eliberare a ostaticilor".

"Statul Israel, FDI și toate forțele de securitate vor continua să acționeze în toate modurile posibile pentru a atinge acest obiectiv [de a obține eliberarea tuturor prizonierilor], alături de restabilirea securității absolute a cetățenilor Israelului", a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE