Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 46. Grupul rus Wagner se pregăteşte să livreze un sistem de apărare antiaeriană Hezbollah sau Iranului

53 de jurnalişti şi lucrători din media au fost ucişi de la începutul războiului dintre Israel şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas, pe 7 octombrie, conform celui mai nou bilanţ al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), publicat marţi şi preluat de AFP, citat de Agerpres.

Urmărește evenimentele din ziua 45 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a descris luni situația spitalelor din Gaza ca fiind "catastrofală", afirmând că majoritatea nu mai funcționează, iar cele rămase vor fi probabil copleșite de miile de nașteri așteptate în următoarea lună.Informarea Organizației Națiunilor Unite a avut loc la câteva ore după ce un obuz a lovit etajul al doilea al unui spital din nordul Fâșiei Gaza, ucigând 12 persoane, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas și unui lucrător medical. Atât ministerul, cât și lucrătorul medical au dat vina pe Israel, care a negat că a bombardat spitalul.Lupte grele au izbucnit în jurul spitalului indonezian, care a găzduit mii de pacienți și persoane strămutate timp de săptămâni. Luptele au avut loc la o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a evacuat 31 de bebeluși prematuri de la Spitalul Shifa din orașul Gaza, cel mai mare din teritoriu, unde se aflau printre cei peste 250 de pacienți grav bolnavi sau răniți, blocați acolo la câteva zile după ce forțele israeliene au intrat în incintă.
  • Șeful Hamas afirmă că acordul de armistițiu se "apropie"; rapoartele sugerează o posibilă pauză de cinci zile în lupte;
  • Atacurile aeriene israeliene asupra Gaza au continuat pe parcursul nopții, lovind tabăra de refugiați Bureij, Rafah și orașul Gaza, printre alte zone;
  • Peste 13.300 de persoane au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie. În Israel, bilanțul oficial al victimelor atacurilor Hamas se ridică la aproximativ 1.200 de morți.
21/11/2023 , 22:07

Grupul rus Wagner se pregăteşte să livreze un sistem de apărare antiaeriană Hezbollah sau Iranului

Grupul paramilitar Wagner, la cererea autorităţilor ruse,"se pregăteşte să livreze un sistem de apărare antiaeriană fie Hezbollah, fie Iranului", a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, citat de France Presse.

Ca ripostă, "suntem pregătiţi să utilizăm regimul nostru de sancţiuni antiteroriste împotriva unor indivizi sau entităţi ruseşti", a afirmat Kirby.

Iranul "ar putea să facă un pas suplimentar" în asistenţa sa militară pentru Rusia, a indicat de asemenea John Kirby, evocând o posibilă livrare de rachete balistice iraniene pe care armata rusă le-ar putea utiliza pentru a lovi Ucraina.

În afară de drone şi de alte echipamente pe care, potrivit Washingtonului, Teheranul le furnizează deja armatei ruse, "Iranul are în vedere să livreze rachete balistice pe care Rusia le-ar putea utiliza în Ucraina", a adăugat el.

Cât priveşte mişcarea libaneză proiraniană Hezbollah, aceasta efectuează o serie de atacuri împotriva armatei israeliene pe fondul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza.

SUA avertizează de mai multe luni asupra aprofundării relaţiilor militare între Moscova şi Teheran.

Această cooperare "este evident nefastă pentru Ucraina, pentru vecinii Iranului şi pentru ordinea internaţională", a apreciat John Kirby.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, s-a deplasat în septembrie în Iran pentru o vizită oficială, care fusese calificată la vremea respectivă drept "etapă importantă" pentru cooperarea militară între cele două ţări.

Moscova şi Teheranul sunt supuse sancţiunilor internaţionale care le restrâng schimburile comerciale. În cursul anului care s-a scurs, Rusia şi Iranul au stabilit legături strânse în mai multe sectoare.

21/11/2023 , 20:02

De la începutul războiului Israel-Hamas, 53 de jurnaliști au fost uciși

Cincizeci şi trei de jurnalişti şi lucrători din media au fost ucişi de la începutul războiului dintre Israel şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas, pe 7 octombrie, conform celui mai nou bilanţ al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), publicat marţi şi preluat de AFP, citat de Agerpres.

Patruzeci şi şase erau palestinieni, patru erau israelieni şi trei erau libanezi, conform acestei organizaţiei de presă cu sediul la New York, care ţine evidenţa victimelor din Israel, Fâşia Gaza şi de la graniţa libaneză.

Bilanţul actualizat vine după ce doi jurnalişti de la postul de televiziune libanez pro-iranian Al Mayadeen au fost ucişi în atacuri israeliene în sudul Libanului, în apropiere de graniţa cu Israelul, conform autorităţilor libaneze.

În plus, potrivit CPJ, 11 jurnalişti au fost răniţi şi trei sunt daţi dispăruţi de la începutul conflictului.

"Jurnaliştii din Gaza sunt expuşi unor riscuri deosebit de mari în timp ce încearcă să acopere mediatic atacul israelian, printre care lovituri aeriene israeliene devastatoare, perturbări ale comunicaţiilor, penurie de aprovizionare şi întreruperi masive de curent", a precizat CPJ pe site-ul său.

În Israel, 1.200 de persoane, marea majoritate civili, au fost ucise, conform autorităţilor, într-un atac lansat pe 7 octombrie de comandouri ale Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, la o scară şi violenţă fără precedent în istoria ţării.

Ca represalii, Israelul a promis să "anihileze" Hamas, clasificată drept organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, şi a bombardat fără încetare teritoriul palestinian, unde armata sa desfăşoară, de asemenea, o ofensivă terestră din 27 octombrie.

21/11/2023 , 12:16

Peste 1.000 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza

Societatea Semilună Roșie din Palestina tocmai a postat pe rețelele de socializare pentru a spune că, în medie, a primit "aproximativ 42 de camioane pe zi" de ajutor umanitar și că, din 21 octombrie, "au fost primite în total 1.353 de camioane".

21/11/2023 , 10:43

Acordul privind un schimb de ostatici ar putea aduce un dezastru

The Times of Israel relatează că ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a emis o declarație în care avertizează împotriva unui acord de schimb de ostatici.

Ziarul îl citează spunând: "Sunt foarte îngrijorat pentru că se vorbește despre o înțelegere. Noi suntem ținuți pe dinafară și nu ni se spune adevărul. Zvonurile spun că Israelul va face din nou o greșeală majoră, asemănătoare cu cea a acordului Shalit."

În cadrul unui acord încheiat în 2011, Israelul a eliberat peste 1.000 de prizonieri palestinieni pe care îi deținea în schimbul ostaticului soldat israelian Gilad Shalit.

Ben-Gvir a declarat, potrivit raportului Times of Israel, că Israelul ar putea fi pe punctul de a face "un acord care ar putea aduce un dezastru".

Luni, Ben-Gvir a fost implicat în schimburi de replici nervoase cu familiile celor care sunt ținuți ostatici de Hamas.

21/11/2023 , 10:06

Armata israeliană înconjoară Jabalia

Armata israeliană afirmă că a finalizat încercuirea orașului Jabalia din Gaza și că este pregătită pentru faza următoare.

Într-o declarație, armata a precizat că a efectuat atacuri asupra a 250 de obiective Hamas în ultima zi, inclusiv asupra a trei puțuri de tunel din zona Jabalia și a ucis zeci de luptători palestinieni.

După cum am relatat, atacurile israeliene asupra zonelor rezidențiale și în jurul spitalelor se înmulțesc, ducând la uciderea a zeci de palestinieni.

21/11/2023 , 08:18

Hezbollah revendică atacul de la Metulla

Gruparea libaneză a revendicat un atac care a vizat o casă folosită de soldații israelieni în Metulla, în nordul Israelului.

Hezbollah a declarat că atacul a fost o represalii pentru că Israelul a vizat case din satele de frontieră din sudul Libanului.

În ultimele zile, Hezbollah a crescut numărul de atacuri împotriva pozițiilor militare israeliene de-a lungul graniței, având o medie de aproximativ 10 atacuri pe zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE