Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a devenit Qatar principalul mediator în războiul dintre Israel și Hamas

De când a preluat puterea în 2013, Tamim bin Hamad Al Thani, Emirul din Qatar, s-a străduit să joace un rol tot mai activ în zona Orientului Mijlociu. Qatarul este deja un actor economic important în regiune, având a treia cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, după Rusia și Iran și al cincilea cel mai mare venit pe cap de locuitor.

Slăbiciunile Qatarului sunt legate însă de poziția geografică și calitatea și cantitatea forțelor armate. Geografia este un dat imuabil. Qatarul - care are o suprafață de aproximativ trei ori mai mică decât Republica Moldova – se află prins între doi rivali regionali: Arabia Saudită și Iran. La capitolul forțe armate, Qatarul a încercat în ultima vreme să compenseze pentru lipsa de putere, apelând la foști generali americani cărora le oferea pachete salariale tentante în schimbul consilierii militare, așa cum nota The Washington Post într-o investigație. Potrivit Global Firepower, Qatar se află pe locul 65 în lume la capitolul forță militară, în spatele altor state din regiune, precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Irak sau Egipt.

Războiul dintre Israel și Hamas a oferit Qatarului șansa de a juca un rol important în regiune, prin poziționarea ca mediator în acest conflict.

Mediator în războiul Israel - Hamas

Încă din zorii crizei din Orientul Mijlociu, Qatarul a încercat să medieze eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas. Recent, oficialii din Qatar au mediat un acord între Egipt, Israel și Hamas, pentru a facilita plecarea cetățenilor străini, deținători de pașapoarte, și a unor persoane grav rănite din Fâșia Gaza.

Emirul din Qatar a putut juca acest rol deoarece beneficia de câteva atuuri importante în raport cu restul statelor arabe din zonă. Spre deosebire de vecinii săi, Al Thani nu se confruntă cu perspectiva unei revolte interne sau cu o contestare din partea unor rivali politici islamiști. Qatarul are legături cu gruparea militantă Hamas, dar are deschis și un birou comercial pentru statul Israel. În plus, Statele Unite au o prezență militară importantă în acest stat. De la baza aeriană Al Udeid, SUA desfășoară în mod regulat operațiuni militare în regiune.

Nu există nicio îndoială că Thani simpatizează cu palestinienii. Ministerul de Externe din Qatar a acuzat "exclusiv" Israelul pentru atacul Hamas. Cu toate acestea, influența pe care Qatarul o are asupra grupării Hamas ar putea fi singura speranță pentru ostaticii din Fâșia Gaza.

În 2012, în timp ce Siria se cufunda tot mai mult în război, Doha avea să ofere adăpost conducerii Hamas care se opunea regimului autoritar al lui Bashar al-Assad. Oficialii din Qatar au declarat la momentul respectiv că decizia a fost luată în coordonare cu Statele Unite și cu binecuvântarea președintelui american de atunci, Barack Obama. În acest context, Hamas este dator Qatarului pentru că a oferit adăpost liderilor săi. Până în prezent Qatarul a reușit să convingă Hamas să elibereze patru prizonieri.

Israelul și alte state occidentale cred că Thani exercită mai multă influență asupra grupării decât lasă să se înțeleagă. "Comunitatea internațională ar trebui să ceară Qatarului, care finanțează Hamas, să permită eliberarea imediată a ostaticilor deținuți de teroriști", a declarat ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, la o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Concurenți regionali

Cu toate acestea, Qatarul se confruntă cu alți competitori regionali, dornici să își mărească vizibilitatea și să se poziționeze ca mediatori în conflictul dintre Israel și Hamas. Turcia este un astfel de actor. Recep Erdoğan s-a oferit să medieze conflictul încă din faza sa incipientă. De altfel, președintele turc s-a ferit să condamne direct Hamas pentru atacul asupra Israelului, spunând că „Hamas nu este o organizație teroristă, este un grup de eliberare”.

Totuși, în ciuda declarațiilor sale, liderii arabi ar putea prefera în continuare ca un stat arab să joace rolul de mediator în criză și nu președintele turc.

Arabia Saudită putea fi un alt candidat important din regiune. Totuși, anunțul privind normalizarea relațiilor cu Israelul (anunț care a precedat conflictul dintre Israel și Hamas) a dus la pierderea credibilității în rândul palestinienilor. Egiptul se află în proximitatea războiului și ar putea fi afectat de fluxul de refugiați palestinieni care fug din Fâșia Gaza. Prin urmare nu este tocmai un candidat ideal pentru mediere. Statele Unite, un alt potențial candidat pentru mediere, nu au o imagine bună în lumea arabă, fiind percepuți de către palestinieni ca aliați ai Israelului.

În acest context, Qatarul rămâne principalul favorit pentru a juca un rol de mediator în cadrul actualului conflict dintre Israel și Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE