Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Șeful Hamas: Acordul de armistițiu cu Israelul "este aproape"

Publicat de: Mirabela Vasile

Șeful Hamas susține că gruparea militantă palestiniană este aproape de un acord de armistițiu cu Israelul, potrivit Reuters.

Oficialii Hamas erau "aproape de a ajunge la un acord de armistițiu" cu Israelul, iar grupul a transmis răspunsul său mediatorilor din Qatar, a declarat Ismail Haniyeh într-o declarație trimisă la Reuters de către asistentul său.

Declarația nu divulgă mai multe detalii, dar un oficial Hamas a declarat pentru postul de televiziune Al Jazeera că negocierile s-au axat pe durata armistițiului, pe aranjamentele pentru livrarea de ajutoare în Gaza și pe schimbul de ostatici israelieni deținuți de Hamas cu prizonieri palestinieni în Israel.

Ambele părți ar urma să elibereze femei și copii, iar detaliile vor fi anunțate de Qatar.

În general, Israelul a evitat să ofere comentarii cu privire la stadiul negocierilor conduse de Qatar. Televiziunea israeliană Channel 12 a citat o sursă guvernamentală de rang înalt neidentificată care a declarat că "sunt aproape", dar nu a dat alte detalii.

Sute de ostatici luați de Hamas în timpul raidului din 7 octombrie

Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul raidului său din 7 octombrie în Israel, care a ucis 1.200 de persoane.

Mirjana Spoljaric, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), s-a întâlnit luni cu Haniyeh în Qatar pentru a "avansa problemele umanitare" legate de conflict, a precizat CICR, cu sediul la Geneva, într-un comunicat. De asemenea, ea s-a întâlnit separat cu autoritățile din Qatar.

Ambasadorul israelian în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat duminică, în cadrul emisiunii "This Week" de la ABC, că speră să se ajungă la un acord "în zilele următoare", în timp ce premierul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat că punctele de blocaj rămase sunt "foarte minore". Președintele american Joe Biden și alți oficiali americani au declarat luni că un acord este aproape.

Raidul Hamas din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a Israelului, a determinat Israelul să invadeze Gaza pentru a anihila gruparea militantă care conduce această zonă din 2007.

De atunci, guvernul din Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puțin 13 300 de palestinieni au fost uciși, inclusiv cel puțin 5 600 de copii, în urma bombardamentelor israeliene care au transformat o mare parte din Gaza, în special jumătatea nordică, într-un pustiu.

Aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au rămas fără adăpost, iar mii de oameni continuă să meargă zilnic pe jos spre sud, cu lucruri și copii în brațe. Părțile centrală și sudică ale enclavei, unde Israelul le-a spus să plece, au fost, de asemenea, atacate în mod regulat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE