Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armistițiul din Gaza a început. Regulile pe care trebuie să le respecte soldații IDF când vor prelua ostaticii

Un armistițiu de 4 zile a început în Gaza de la ora locală 7:00 ( 7:00 ora României). Primul grup de 13 ostatici deținuți de Hamas urmează să fie eliberat la ora 16:00. Hamas va elibera 50 de ostatici din Gaza în patru zile, iar Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni.

Îndrumări pentru soldații israelieni în discuția cu ostaticii eliberați

Soldații se vor prezenta ”Bună ziua, numele meu este...Sunt soldat în Forțele de Apărare Israeliene și te însoțesc pentru a ajunge acasă. Te afli într-un loc sigur. Sunt aici pentru a avea grijă de tine, ești în siguranță.”

Soldații vor întreba: ”Ți-e frig sau cald? Ți-e sete?”

Copiii vor pune întrebări precum ”Unde este mama mea? Unde este tatăl meu? Soldații vor răspunde: ”Îmi pare rău, nu știu. Treaba mea este să te duc în Israel, într-un loc sigur, unde te vor aștepta oameni pe care îi cunoști și care vor răspunde la toate întrebările tale.”

Războiul nu s-a încheiat încă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, într-un mesaj în limba arabă către civilii palestinieni din Gaza. Într-o postare pe X, fost Twitter, el a spus:

”Pauza umanitară este temporară. Fâșia de nord a Gazei este o zonă de război periculoasă și este interzisă deplasarea spre nord. Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să rămâneți în zona umanitară din sud.

Este posibil să vă deplasați doar de la nordul Fâșiei la sud prin Salah al-Din Road. Mișcarea locuitorilor din sudul Fâșiei spre nord nu este permisă și este periculoasă.”, a adăugat acesta.

Televiziunea Al-Mayadeen din Liban a raportat că, de la începutul armistițiului, nu s-au auzit zgomote de bombardamente în Gaza.

Sirenele au sunat în două sate israeliene din afara Fâșiei Gaza de sud, avertizând asupra posibilelor rachete palestiniene sosite. Cu toate acestea, nu a existat o confirmare imediată a vreunei lansări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE