Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doppelganger: Cum exploatează o campanie de dezinformare rusă războiul Israel-Hamas

Doppelganger - acesta este numele unei vaste campanii de dezinformare orchestrate de Rusia pentru a submina Ucraina prin răspândirea unor narațiuni false. Dar acum a trecut la o nouă țintă: războiul dintre Israel și Hamas.

De la font și până la aspect, totul arată exact ca site-ul cotidianului francez Le Parisien. Site-ul prezintă și un articolul care susține că președintele francez Emmanuel Macron are "sângele palestinienilor pe mâini", relatează Euronews.com.

În realitate, este vorba de un articol fals, publicat pe o platformă aproape identică, cu doar un URL ușor diferit de cel al adevăratului site Le Parisien. URL-ul original al Le Parisien se termină cu .fr, în timp ce acesta se termină cu .pm.

Mai multe site-uri cunoscute au fost clonate

Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. În iunie, autoritățile franceze au declarat că au descoperit o campanie masivă de dezinformare legată de Rusia care a vizat mai multe ziare și chiar Ministerul Afacerilor Externe al țării.

Site-uri web precum cele de la 20 Minutes și Le Monde au fost "clonate" și folosite pentru a publica articole false axate pe războiul din Ucraina.

Acestea erau în principal critice la adresa sprijinului occidental pentru Kiev. În prezent, campania s-a extins la conflictul dintre Israel și Hamas. Articole înșelătoare au fost depistate în franceză, dar și în germană, precum un site fals al Spiegel.

Dar există o temă comună: sugestia că sprijinul financiar provenit de la puterile occidentale a fost deturnat de la Ucraina către Israel. Și că Ucraina va pierde în curând tot sprijinul militar și financiar din partea Occidentului.

Proliferarea acestui conținut fals în mediul online a atras atenția mai multor utilizatori de social media, care au decis să se unească și să creeze un colectiv numit Antibot4Navalny pe rețelele de socializare.

Justițiarii de pe internet au observat creșterea utilizării roboților ruși pentru a răspândi informații false, în principal în ceea ce privește războiul dintre Israel-Hamas.

O rețea rusă, asociată cu dezinformarea din online

O analiză a conturilor X care împărtășesc aceste site-uri web false arată că cele mai multe dintre ele au fost create în septembrie și octombrie 2023. În general, acestea nu au urmăritori sau conturi urmărite.

Un exemplu recent de dezinformare promovată de acești roboți a fost atunci când au partajat masiv fotografii cu graffiti cu Stelele lui David pe clădiri din Paris. Potrivit Ministerului francez al Afacerilor Externe, o rețea rusă asociată cu postarea de dezinformări online a fost unul dintre primele conturi care a partajat fotografiile cu graffiti cu steaua lui David.

Patru persoane - inclusiv un cuplu de moldoveni arestat la începutul lunii noiembrie - sunt suspectate că au pictat peste 250 de Stele albastre ale lui David în capitala Franței, acte susceptibile să alimenteze neliniștea în țară, pe fondul unei creșteri a actelor antisemite de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit Politico.

Când a fost interogat de poliție, cuplul din Moldova a susținut că a acționat la ordinul unui individ rus în schimbul unor sume de bani.  Cu toate acestea, o legătură directă între acest incident și campania de dezinformare Doppelganger nu a fost încă stabilită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE