Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serviciile secrete din Israel au ignorat un raport și l-au numit "scenariu imaginar" cu trei săptămâni înainte de atac

Atacul Hamasului asupra Israelului, care a avut loc pe 7 octombrie, a surprins pe multă lume, dacă avem în vedere că armata israeliană este renumită pentru serviciul de infomații Mossad, unul dintre cele mai bune din lume.

Însă cu trei săptămâni înainte de atac, a existat un raport al unor soldați israelieni de rang inferior, care avertiza asupra atacului, conform Financial Times. Informarea din acel raport a fost trimisă de soldați către un ofițer de rang înalt al Serviciului de Informații, în urma mai multor cercetări și observații.

Repetițiile Hamasului, surprinse "la milimetru", dar ignorate de Mossad

În zona gardului electric de la frontiera Israel - Gaza, santinelele armatei israeliene sunt asigurate de mulți soldați de sex feminin, după cum menționează sursa citată. Acestea au analizat o serie de date, evenimente și imagini video care au surprins anumite pregătiri făcute de Hamas. Informațiile au fost trimise, prin intermediul unui sistem de comunicații securizat, ofiţerului de informaţii de cel mai înalt rang din Comandamentul sudic.

În raport apăreau precizări și informații potrivit cărora Hamas făcea antrenamente pentru a detona bombe la posturile de la frontieră din mai multe zone, urmând a pătrunde în Israel și a ataca kibutzurile, după cum precizează una dintre surse. Iar soldații care au contribuit la întocmirera raportului au informat că, în urma verificării unor imagini video, au observat că antrenamentele Hamasului erau supravegheate, la un moment dat, de un superior al grupării.

Acest comandant a fost identificat cu exactitate și figura în bazele de date ale Unității 8200 a IDF. Acela a fost momentul în care soldații au înaintat acel raport. Printre informații, apăreau și detalii despre doborârea unui avion.

Informațiile, numite "scenariu imaginar"

Ofițerul de rang înalt al serviciilor secrete israeliene care a primit aceste informații le-a catalogat drept "scenariu imaginar", așa că nu a fost luată nicio măsură. Curios este că, din cauza faptului că nu s-a luat nicio măsură, au existat totuși unele cosecințe disciplinare.

Iar sursele interne care au făcut aceste precizări mai susțin că, în interiorul serviciilor de comunicații și informații, s-a amintit de eșecul similar care a avut loc înainte de războiul din 1973. Similitudini există între cele două avertismente, care au fost refuzate, după ce Guvernul a spus că are situația sub control în ceea ce privește "ținerea în frâu" a Hamasului. Astfel, serviciile de informații israeliene susțineau că Hamasul dorea să evite orice confruntare.

Armata IDF s-a limitat să menționeze că "după război, va fi făcută o investigație amănunţită pentru a clarifica toate detaliile".

Însă informațiile primite s-au dovedit adevărate, iar desfășurarea evenimentelor a urmat întocmai informațiile, inclusiv atacul cu rachete asupra kibutzurilor, pentru a distrage atenția armatei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE