Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Traian Băsescu, verdict în lupta pentru Primăria București: "E ridicol să spui că noi căutăm unul care vinde televizoare"

Lupta pentru Primăria București a început deja, cu toate că nici măcar candidații nu se știu cu certitudine. Dacă actualul edil, Nicușor Dan, a anunțat că va candida din nou, iar Gabriela Firea a spus că își dorește un nou mandat, coaliția de guvernare se gândește la un alt candidat pe care să-l susțină.

Însă nu este exclus ca fiecare dintre cele două partide de la guvernare, PSD și PNL, să aibă propriul candidat.

Cu toate aceste scenarii, fostul președinte Traian Băsescu a analizat posibilitățile. Băsescu, care a fost și el primar al Bucureștiului, e convins că ideea unui candidat independent nu este una viabilă.

Traian Băsescu: "Nu cred în independenți. E ridicol"

Traian Băsescu: "În momentul de față, nu se mai alege, se negociază primari, premieri, președinte, poate. Deci mi-este foarte greu să am o evaluare asupra viitorului președinte, dacă va fi de dreapta sau de stânga. Cert e că aceste devansări vor crea și tulburare politică.

Imaginați-vă că pe 9 iunie au loc alegeri locale, iar primarii și consilierii în funcție mai au mandat până în octombrie. Deci patru luni și jumătate în care o să avem primar ales și primar în funcție, o să avem consiliu ales și consiliu în funcție. O să fie puțină zăpăceală care o să aibă efecte și asupra configurației politice a întregului ansamblu politic, parlament, președinție și chiar administrație locală.

Slavă Domnului că nu au înființat rotativa care a dus la dezastru, în istorie.

Din câte știu, PMP Galați avea vreo 200 de membri, eu am plecat de mult din intimitatea PMP, chiar dacă îi susțin, ca ultimă formă a partidului original care se trage de la Roman. Astea sunt exagerări (n.r.: că ar fi fost racolați 500 de parlamentari de la PMP Galați) care vor să demonstreze că totul e șubred.

O să vă dau un exemplu, apropo de traseism. Eu fac parte din grupul PPE, cel mai mare partid și cel mai mare grup parlamentar în Parlamentul European. Nu trece săptămână să nu primim în grup dezertori de la alte partide. Deci se poartă peste tot în Europa. Dacă până și PPE racolează cu veselie tot soiul de transfugi care își caută o umbrelă pentru vreme rea, nu mai avem a ne mira la noi.

Nici nu văd, nici nu cred (n.r.: ipoteza unui independent susținut de coaliție). Cum și teoria asta, căutăm ba pe unul, ba pe altul din business să-l facem primar al Capitalei. În primul rând, primarul Capitalei este un om de o dimensiune politică uriașă. Or nu poți să pui un om de business să substituie un om politic. Cred că se vor dumiri și ei că nu merge cu oameni veniți din afaceri, care nu știu mecanismele politice și nici măcar nu știu să utilizeze instrumentele politice în slujba realizării obiectivele mandatului lor. Deci nu cred în poveștile cu independenții."

Traian Băsescu: "Trebuie să fii ridicol să spui că 'noi căutăm acum unul care vinde televizoare"

Fostul șef al statului a amintit de mandatul său și de luptele sale cu Mircea Geoană. Băsescu e convins că, pentru o victorie la Primăria București, este necesar să se meargă pe mâna unui candidat consacrat și nu independent.

Traian Băsescu: "Sigur că au șanse (n.r.: Nicușor Dan și Gabriela Firea). Eu am câștigat din primul tur al doilea mandat la Primăria Capitalei. Lumea uită că eu l-am bătut de două ori pe Geoană, nu o singură dată. L-am mai bătut și la Primăria Capitalei în 2004. Și atunci, din primul tur, nu am stat să mă încurc cu el în turul 2.

Astăzi, foarte mulți focusează disputele sau competiția politică între mine și Geoană numai la turul 2 de la prezidențialele din 2009. Și mai au și tupeul să spună că a fost furat Geoană, uitând că toate trusturile media ale lui Voiculescu, Vântu, Patriciu erau aliate împotriva mea și toate partidele partidele politice. Deci în secțiile de votare nu aveam decât adversari, un singur reprezentant era al PDL-ului.

Deci spune că nu merge treaba cu candidații independenți...trebuiesc oameni politici care să-și asume responsabilități politice pentru comunitatea pe care urmează să o conducă după câștigarea alegerilor.

Iar dacă mă întrebați cine e ce mai bun candidat, trebuie să fii ridicol ca politician, când ai un politician cu 36%, pe Nicușor, și altul cu 32%, pe Firea, să spui că 'noi căutăm acum unul care vinde televizoare. Ba nu, căutăm unul care face mobilă.' E ridicol. Pur și simplu, cel puțin în cazul lui Firea, pe care n-o iubesc, dar nici nu pot să nu observ că se tem de ea, pentru că, odată câștigată Primăria Capitalei, poți să emiți pretenții să candidezi la președinția României. Ceea ce eu am făcut, dacă vă aduceți aminte, în 2004, după ce am câștigat al doilea mandat de primar general, avându-l în finală pe Geoană, am candidat la prezidențiale și l-am bătut pe Năstase în alegeri, nu altfel.

Deci, Primăria Capitalei trebuie alocată - scuzați-mi expresia 'alocată' - unor oameni politici și nu unor oameni de afaceri, pentru că responsabilitatea pentru comunitatea care înseamnă cetățenii Bucureștiului este una politică și nu una tehnică.

Iar din punct de vedere al alegerilor, concluzia mea este că mi se pare ridicolă căutarea de tehnicieni sau de independenți. Ce e aia? Păi, desființați partidele politice sau competiția politică? Stabilesc ei într-un birou ce tehnician va fi președintele României, ce independent va fi președintele României și ce independent va fi primarul Capitalei? E ridicolă abordarea și desființează sau afectează chiar ideea de alegeri. Deci, n-avem nevoie să alegem politicieni și alegem tehnicieni. Arătați-mi tehnician care a reușit în politică."

Reporter: "Mă pot gândi, de pildă, domnule președinte, că sunt politicieni cărora le e teamă sau le-a fost teamă și de doamna Kovesi. Dar nu există semnale că domnia sa ar intra într-o cursă prezidențială."

T. Băsescu: "E greu de spus ce va face Koveși, dar nu o văd câștigând alegeri, nu-i dau nicio șansă în competiție cu oameni politici."

Calendarul alegerilor din 2024

După negocieri intense, membrii coaliției PSD-PNL au căzut de acord în ceea ce privește calendarul alegerilor din 2024. Patru scrutinuri ar fi prea mult pentru cetățeni.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE